04. 12. 2021.
Srpske nošnje i gusle oduševile Austrijance

Srpske nošnje i gusle oduševile Austrijance

Srpske nošnje i gusle oduševile Austrijance

Srpsku tradiciju sa više područja Republike Srpske na ovoj dvodnevnoj manifestaciji, koju je organizovalo Predstavništvo RS u Beču u saradnji sa dijasporom u Donjoj Austriji, predstavilo je, između ostalih, i Udruženje žena “Bijeli anđeo” iz bijeljinskog naselja Dvorovi.

Iz Udruženja navode da je posebnu pažnju posjetilaca privukla narodna nošnja sa područja Sarajevsko-romanijske regije, Semberije, Krajine – jeleci, džečerme, tkane košulje, opanci, u koje su bili obučeni članovi udruženja.

U izložbenom prostoru u austrijskom dvorcu, kako navode, posluženi su srpski kulinarski specijaliteti, sa tradicionalnom pogačom i rakijom za dobrodošlicu posjetiocima, a izloženi i stari rijetki predmeti, instrumenti, kao i tkani, heklani i pleteni ručni radovi.

Iz Udruženja kažu da je najmlađe posjetioce manifestacije posebno zanimalo kako se izrađuju ti ručni radovi, pa su im pomogli da to i nauče, što su mališani sa oduševljenjem prihvatili.

U holu izložbenog salona mogla se čuti i izvorna pjesma muške grupe sa područja Sarajevsko-romanijske regije, kao i ženske pjevačke grupe, a tokom večernjeg koncerta u sali austrijskog dvorca u Perhtoldsdorfu sinoć se razlegao i zvuk najstarijeg srpskog instrumenta – gusala.

Guslar Miloš Marjanović rekao je da mu je posebno drago da su se gusle i srpska izvorna pjesma čuli i u inostranstvu, da se narodu u svijetu predstavio način na koji su Srbi nekada davno prenosili junačke priče sa koljena na koljeno.

Na večernjem koncertu nastupila su i brojna kulturno-umjetnička društva iz Srpske i Srbije, a okupljenima su se obratili gradonačelnik Perhtoldsdorfa Martin Šuster, šef Predstavništva Srpske u Beču Mladen Filipović i ministarka trgovine i turizma Maida Ibrišagić-Hrstić.

Privrednicima i predstavnicima institucija Austrije prezentovani su turistički potencijali Srpske – Andrićgrad, Banja Vrućica, a kako navode iz Ministarstva cilj je da se ovakvim kulturnim manifestacijama ojačaju veze sa evropskim kulturnim centrima.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender