27. 11. 2021.
Jabuka na dan čuva srce

Jabuka na dan čuva srce

Čuvaj srce da te ne ubije

“Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske u planovima i programima provodi aktivnosti u dva pravca. Prvi je prevencija kardiovaskularnih bolesti, u čemu je najvažnija edukacija, a drugi – liječenje kardiovaskularnih bolesti”, rekao je Latinović novinarima, nakon što je prisustvovao obilježavanju Svjetskog dana srca u banjalučkom parku Petar Kočić.

On je napomenuo da resorno ministarstvo provodi različite programe prevencije kardiovaskularnih bolesti kod djece školskog uzrasta, kojima se preporučuju uvođenje zdravog načina života, zdrava ishrana, fizička aktivnost, te smanjenje upotrebe alkohola i duvana.

Kada je riječ o programima za liječenje kardiovaskularnih bolesti, Latinović je rekao da resorno ministarstvo radi na uspostavljanju invazivne kardiologije, odnosno savremene dijagnostičke i terapeutske metode koja postoji u Banjaluci i u Bijeljini.

Nacionalni koordinator za prevenciju kardiovaskularnih bolesti Duško Vulić, koji je i predsjednik Udruženja kardiologa Republike Srpske, rekao je da od kardiovaskularnih bolesti najčešće obolijevaju muškarci stariji od 55 godina i žene starije od 65 godina.

On je naveo da u Republici Srpskoj od ovih bolesti umire oko 53 odsto stanovništva, dok se svakodnevno u Srpskoj desi šest do sedam infarkta miokarda, a u BiH 15 srčanih udara.

“U Republici Srpskoj godišnje imamo oko 1.500 do 1.600 srčanih udara”, istakao je Vulić.

Prema njegovim riječima, radi prevencije kardiovaskularnih bolesti potrebno je poboljšati zdravo okruženje u smislu da se omogući više prostora za bavljenje fizičkom aktivnišću i zdrav način života, te da se onemogući reklamiranje nezdrave, brze hrane i cigareta.

Vulić je rekao da su, pored nezdrave ishrane, fizičke neaktivnosti i pušenja, faktori rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti povišeni krvni pritisak, holesterol i šećer u krvi.

On je naveo da Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, u saradnji sa domovima zdravlja, svake godine provodi akcije radi prevencije kardiovaskularnih i ostalih hroničnih nezaraznih bolesti.

Pomoćnik direktora za medicinske poslove u Domu zdravlja Banjaluka Nevena Todorović apelovala je da se građani Banjaluke i Republike Srpske odazivaju na preventivne preglede koji su besplatni u svim domovima zdravlja Srpske.

“Apelujemo da mladi ljudi, radno sposobni, dođu da se pregledaju kod doktora porodične medicine minimum jednom godišnje, jer na taj način u ranoj fazi otkrivamo bolesti srca i krvnih sudova i pokušavamo eliminisati moguće faktore rizika”, istakla je Todorovićeva.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender