09. 12. 2021.
Endemska vrsta – Banjalučki nindža

Endemska vrsta – Banjalučki nindža

Endemska vrsta – Banjalučki nindža

– Kada govorimo o predrasudama, one su krenule devedesetih godina preko romana, hongkonških filmova i “Američkog nindže”… To je, istina, popularisalo nindžucu, ali i dovelo do raznih zabluda i stereotipa među kojima su i one da su to hladnokrvne ubice u crnim fantomkama, da možemo da nestajemo uz pomoć kuglice i dima… Ipak, meni je najdraže kada kažu da ne mogu vjerovati da se bavim nindžucuom jer je upravo suština biti neprimjetan i prilagođen – ističe Zoran Mijić, prvi čovjek banjalučkog “Bujinkan Sojobo Dojo” kluba.

Razne vještine

S druge strane, ovaj nosilac crnog pojasa četvrti dan i mlađi instruktor nindžucua naglašava da su majstori nindžucua, koji obuhvata širok spektar ratničkih veština, sposobni da urade mnoge stvari nezamislive običnom čoveku.

– Ipak, glavni cilj ove vještine, koja se ne ubraja u borilačke sportove i gdje ne možete osvajati pehare i medalje, jeste da vas nauči kako da primate udarce u životu, da ustajete i nastavljate dalje… Da podjednako usavršite tijelo, karakter i duh i izborite se sami sa sobom – kaže Mijić i precizira da je nindžucu iznikao iz naroda koji se svojevremeno u japanskim provincijama borio za golo preživljavanje od neprestanih banditskih napada.

Šinobi i jucu!

Riječ nindžucu je u japanskom pismu sastavljena iz dva znaka – nin ili šinobi, i jucu. Jucu je vještina ili umjetnost, dok su nin ili šinobi sastavljeni iz dva znaka ken, što označava mač ili oštricu, odnosno šin ili kokoro, što su srce ili duša. Inače, ova dva znaka pisana zajedno mogu se tumačiti na više načina, kao: “Duh čovjeka i oštrice. Mač mora slijediti srce, a srce mora biti oštro kako mač”, ili “tajnovito, skriveno, izdržljivo…”

– Prije 900 godina tamo je bio jako nesiguran život. Dakle, nindžucu nije napadačka, već prvenstveno defanzivna i odbrambena vještina u kojoj je u borbi za preživljavanje dozvoljeno sve. Naime, prvo se traže protivnikove slabe tačke jer za bilo koju tehniku njegovog onesposobljavanja postoji faza pripreme da bi akcija bila efikasna. Bez toga ne možete da napadača mentalno ili fizički izbacite iz ravnoteže, a nindžucu je takođe i filozofija života i razmišljanja, učenja pravilnog držanja, spavanja, ishrane i oblačenja pa je to i vještina samozaštite – objašnjava Mijić, čiji je klub osnovan još ratne 1993. godine.

– Kroz njega je do danas prošlo preko 500 ljudi, a sada nas je 29. Od tog broja imamo šest djevojaka koje se u nindžucuu nazivaju “kunoići”. Članstvo je šaroliko, od radnika, studenata, ekonomista, policajaca i vatrogasaca do instruktora kapoere, MMA sporta i karatea, koji su nam prišli jer su uvidjeli da im ovo više odgovara – otkrivaju ratnici u crnim kimonima i uživo demonstriraju spektakularne vještine, akrobacije i nindža oružja.

Važan je “Mokuso”

– Naš trening je zasnovan na tome da jedan mjesec radimo goloruku borbu, a sljedeći borbu i vježbu s upotrebom oružja. Koristimo mačeve, štapove, koplja, lance, lukove i strijele, šurikene… Inače, šurikeni nisu samo poznate “zvjezdice”, već i razni noževi i bodeži koji ne služe samo za bacanje, već i za blisku borbu, rezanje i ubadanje. Kako god, svi rade sa drvenim oružjem, a ako su na višem nivou, imaju mogućnost korišćenja oružja s oštricom. U tom smjeru, pravi japanski kovani mač nemamo jer je njegova cijena zaista ogromna i može da se uveze samo sa dozvolom Vlade Japana. Uostalom, nije važno kakvo oružje imate u rukama, već kako ga upotrebljavate – kažu banjalučke nindže i otkrivaju da tehnike goloruke borbe podučavaju napade na tetive, ligamente, nervne i mišićne završetke uz korišćenje vrhova prstiju ili kosti.

– Tu je i borba u kojoj se kao oružje koristi struktura kostiju, zatim grabljenja, poluge, bacanja, gušenja, kontra tehnika, neometano kretanje uz pomoć prevrtanja ili padova… I, naravno, važan je i “Mokuso” ili način da meditacijom postanemo svjesni uma i tela – kažu naši sagovornici i nadaju se da će jednog dana polagati za najviša zvanja koja u Japanu potpisuje veliki majstor nindžucua dr Masaki Hacumi.

– Na naše treninge mogu doći svi koji imaju barem 14 godina, dobru volju i čisto srce – poručuju nindže.

(Pres.rs)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender