28. 11. 2021.
Milionski iznosi na štednim knjižicama političara

Milionski iznosi na štednim knjižicama političara

Milionski iznosi na štednim knjižicama političara

Prema podacima CIN-a, ušteđevina Dušanke Majkić je sa 20 hiljada koliko je imala 2006. godine porasla je na skoro 187 hiljada maraka. Lazar Prodanović je 2010. imao 16 hiljada maraka, a sada ima 127 hiljada. Igor Radojičić je za 8 godina od nule došao ušteđevine od 100 hiljada maraka.

Slično je i u opoziciji. SDS-ov Slaviša Mrkajić 2006. nije imao ušteđevinu, a sada na računu ima 110 hiljada maraka, dok je Vukota Govedarica od nule 2006. godine došao do ušteđevine od 70 hiljada. Poslanik PDP-a Branislav Borenović ima 60 hiljada maraka ušteđevine.

I računi političara u Federaciji BiH, nisu tanki.

Fahrudin Radončić osim nekretnina ima skoro 800 hiljada. Zlatko Lagumdžija je od 2006. udvostručio ušteđevinu i sada ima 665 hiljada maraka. Borjana Krišto na računu ima 225 hiljada. Dobro se drži i Mladen Lijanović, koji 2006. nije prijavio nikakvu ušteđevinu, dok sada ima 120 hiljada. Isti slučaj je i sa Halidom Genjcem.

Istovremeno, o štednju građani samo maštaju. Ni 100 maraka ne mogu da „zašnjiraju“. Od astronomskih brojki na računima političara, kažu, zavrti im se glava.

Nesklad između standarda građana i imovine političara, kažu analitičari, dokazuje da je politika u BiH postala veoma unosan biznis. Postoji mogućnost da su ušteđevine još veće od objavljenih, jer su svoje imovinske kartone političari sami pisali i slali Centralnoj izbornoj komisiji.

Uvid javnosti u imovinu političara postao je još teži posao, nakon presude Suda BiH kojom je zbog navodnog kršenja privatnosti CIK-u naređeno da podatke ukloni sa svoje internet stranice. Od tada novinari moraju lično da pretražuju pristigle kartone u prostorijama CIK-a.


(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender