08. 12. 2021.
Oslo najskuplji, a Beograd najjeftiniji grad za turiste

Oslo najskuplji, a Beograd najjeftiniji grad za turiste

Oslo najskuplji, a Beograd najjeftiniji grad za turiste

Oslo je najskuplji, a Beograd najjeftiniji grad za turiste, pokazalo je jedna anketa njemačkog auto-moto saveza ADAC, sprovedena u 20 evropskih gradova, prema kojoj bi prosečan turista za potrebe hrane, ulaznica i sličnih turističkih “sitnica” u Oslu trebalo da plati 153 evra, a u Beogradu 41 evro.

Sprski glavni grad je time najjeftiniji među posmatranim metropolama, prenose danas njemački mediji analizu ADAC, navodeći da se poredilo, između ostalog, koliko košta dnevna karta u javnom prevozu ili ulaznica u zoolosksi vrt, a pri tom su analizirane i cijene piva, kapućina ili porcije pomfrita.Osim toga, napravljeno je poređenje cijena tableta protiv glavobolje, paste za zube, flastera za rane…..

Posebno skupe u evropskim gradovima su turističke ponude.Tako ulaznica za londonski zoološki vrt košta 29 evra, ulaznica u jedan švajcarski muzej u Lucernu 25 evra, dok je u Oslu, posjeta glavnoj turističkoj atrakciji, tvrđavi Akershus, besplatna.

Kada je riječ o njemačkim gradovima – turistička potrošačka korpa je tu 104 evra za prestonicu Berlin i 98 za, na primer, glavni grad ekonomski moćne Bavarske, Minhen.

Kada je riječ o najskupljim gradovima, poslije Osla dolaze Pariz, London, Kopenhagen i Madrid, dok su na drugoj strani, pored najjeftinijeg Beograda, kao posebno povoljni za turiste označeni Zagreb, Ljubljana, Prag i Budimpešta.

Za ovu anketu, sprovedenu u maju ove godine, anketari su u 20 evropskih gradova kupili 20 tačno definisanih proizvoda, koji su, prema ADAC, tipični za jednog turistu prosečne zarade.

(Agencije)

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender