05. 12. 2021.
Da li je opasno držati mobilni telefon u džepu

Da li je opasno držati mobilni telefon u džepu

Potpisan sporazum o nižim cijenama rominga u regionu

Dokument predviđa postepeno ukidanje tarife za roming od 1. januara 2015.

“Dinamiku smanjenja cena utvrdiće koordinaciono telo sastavljeno od država potpisnica, najkasnije u roku od 30 dana od potpisivanja ugovora”, rekao je Rasim Ljajić, ministar trgovine i telekomunikacija Srbije.

Crna Gora, Srbija, BiH i Makedonija su se sporazumom obavezale da maksimalne cijene rominga, telefoniranja, slanja poruka i prenosa podataka u mreži mobilne telefoniije u inostranstvu budu na nivou cijena u zemljama EU.

Građani EU od 1. jula ove godine plaćaju upola manju cijenu za usluge rominga nego što je to slučaj bio ranije. Ta odluka o dozvoljenim roming tarifama je korak ka konačnom ukidanju te vrste usluge, a najkasnije do kraja 2015.

Sporazumu mogu pristupiti sve države regiona i Evropske unije.

Primjena međudržavnog sporazuma ne zavisi od saglasnosti operatera mobilne telefonije i države potpisnice će u narednih 30 dana uskladiti zakone sa sporazumom o nižim tarifama za roming.

“Predstoji razgovor za telekomunikacionim operaterima za koje je jasno da neće biti oduševljeni. Ovo je regionalna inicijativa i model saradnje koji stvara osnov da se olakša život građana i izjednači sa standardom građana EU”, rekao je Ljajić.

Ministar transporta i komunikacija u BiH Damir Hodžić rekao je da su bh. operateri koji su u vlasništvu države saglasni da se tarife za usluge rominga snize.

Ljajić je rekao i da će države potpisnice tražiti od EU da građani regiona, kada putuju u EU, plaćaju iste cijene roming usluge kao i potrošaci iz Unije.

Takvu inicijativu Brisel je ranije odbio.

“Prva takva naša inicijativa je odbijena. Nismo optimisti, ali ćemo ponovo pokušati”, dodao je Ljajić.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender