05. 12. 2021.
Mrzite svoj posao? Šta mislite, zašto je to tako?

Mrzite svoj posao? Šta mislite, zašto je to tako?

Prekovremeni rad niko ne plaća

Prema analizi Saveza sindikata RS, iznos narađenih sati je toliki da bi se za obavljanje tog posla sa biroa rada moglo povući čak između 13.000 i 15.000 nezaposlenih.

Ove najnovije informacije ukazuju na to da ogroman broj zaposlenih u RS na mjesečnom nivou odradi često posao za još jednog radnika koji ne dobija posao u toj firmi.

U Savezu sindikata RS smatraju da, nažalost, postoji preveliki broj slučajeva u kojima poslodavci otpuštaju radnike pod izgovorom ekonomskih teškoća, dok sa druge strane taj povećan obim posla prevaljuju na ostale radnike koji i dalje rade prekovremeno.

Božana Radošević, stručni saradnik za ekonomska pitanja u Savezu sindikata RS, potvrdila je da su ova istraživanja rađena među radnicima koji su članovi sindikata, te da su okolnosti koje se dešavaju u ostalim firmama još alarmantnije.

“Znamo da postoje firme u kojima radnici rade svakodnevno po deset, ali i po 12 sati, ali i slučajevi da zaposleni nemaju pravo korištenja godišnjeg odmora”, rekla je ona.

S analizom Saveza sindikata RS se nikako ne slažu u Uniji udruženja poslodavaca RS.

Predrag Zgonjanin, prvi čovjek ove unije RS, tvrdi da je apsolutno nemoguće da postoji toliki broj prekovremenih sati koji nisu plaćeni.

“U RS zaista više nema ni vremena ni prostora za priče da radnici u tolikoj mjeri strahuju za svoja radna mjesta. Oni su zakonski zaštićeni i znaju svoja prava, a u prilog tome govori činjenica da je sigurno 95 odsto sudskih sporova između radnika i poslodavaca okončano u radničku korist”, kaže on.

Zgonjanin je dodao da ne priznaje paušalno iznesene ocjene Sindikata i da bi u situacijama kršenja radničkih prava trebalo iznijeti konkretne slučajeve firmi i poslodavaca koji su primorali radnike na prekovremeni, a neplaćeni rad.

On je potvrdio da postoji izvjestan broj slučajeva internih dogovora između poslodavaca i radnika u vezi s prekovremenim radom kada se ove dvije strane same dogovre u vezi s plaćanjem prekovremenih sati.

Zgonjanin je podsjetio da prema zakonu svaki prekovremeni sat treba da bude plaćen 30 odsto više od redovnog, dok je cijena koštanja rada vikendom za 100 odsto veća.

Dušanka Makivić, portparol Republičke inspekcije, ukazala je da inspektori na terenu svakodnevno kontrolišu ispunjavanje radnih prava.

“U okviru svih kontrola inspektori svakodnevno kontrolišu evidencije radnih sati u šihtericama, a u skladu sa zakonom radnik za svaki prekovremeni sat ili obavljanje noćnog rada mora biti dodatno plaćen”, rekla je Makivićeva.

Za osam mjeseci ove godine republička inspekcija rada je izvršila u svim oblastima nadzora (zapošljavanje, radni odnosi, zaštita na radu) više od 4.000 kontrola, od čega je u 31 odsto kontrola utvrdila razne vrste nepravilnosti. Poslodavcima je izrečeno 1.048 upravnih mjera u cilju otklanjanja nepravilnosti, izdato je 576 prekršajnih naloga u vrijednosti od 848.210 KM i podneseno 40 prekršajnih prijava nadležnim sudovima.

Nove 18.562 osobe traže posao

U prvih šest mjeseci ove godine na šaltere Biroa za zapošljavanje RS slilo se još 18.562 radnika, što je za 9,1 odsto manje u odnosu na isto vrijeme prošle godine, potvrdili su u Savezu sindikata RS.

Među najčešćim razlozima pri kojima radnici ostaju bez posla navode se: stečaj, prestanak rada poslodavca, proglašenje tehnološkim viškom, prestanak rada na određeno.

Sa evidencije zavoda za zapošljavanje u istom vremenu zaposleno je 14.990 radnika.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender