02. 12. 2021.

Fond PIO: Najnižu penziju prima oko 17.000 penzionera

“U posljednje vrijeme primjetno je da u javnost istupaju pojedinci i određeni subjekti koji plasiraju paušalne i netačne podatke o broju korisnika prava, visini penzija, odnosu osiguranika i korisnika prava, deficitu, a posljednje u nizu je objavljivanje spota u kome se tvrdi da više od 45.000 korisnika prava prima penziju od 169 KM”, upozorili su iz Fonda.

U saopštenju se precizira da je prilikom posljednje isplate penziju od 169 KM primilo 17.723 penzionera, što predstavlja 7,1 odsto svih korisnika prava u penzijskom sistemu Republike Srpske.

Iz Fonda podsjećaju da ovi korisnici prava imaju do 15 godina penzijskog staža, što je trećina punog penzijskog staža i kod svih je rješenjem njihova penzija određena u iznosu manjem od 169 KM.

“Reformom penzijskog sistema, Vlada je u zakonu predložila, a Narodna skupština i usvojila pet nivoa zagarantovane najniže penzije u zavisnosti od godina penzijskog staža, čija primjena u osnovi ima zaštitu standarda i materijalnog položaja korisnika prava koji nemaju ostvaren puni penzijski staž”, ističe se u saopštenju.

Prema pojašnjenju iz Fonda, zakonom se garantuje prvi nivo najniže penzije za sve one koji imaju do 15 godina penzijskog staža u visini od 50 odsto prosječne penzije, odnosno 169 KM, dok peti posljednji nivo za 40 i više godina penzijskog staža garantuje isplatu penzije u visini od najmanje 338 KM.

“Primjera radi, korisnik prava kome rješenje glasi na 100 KM svaki mjesec uredno prima 169 KM, a razliku isplaćenih sredstava u odnosu na sredstva po izdatim rješenjima budžet namiruje Fondu svaki mjesec u skladu sa zakonom”, navodi se u saopštenju.

Iz penzijskog fonda Republike Srpske podsjećaju i da je do 2006. godine najnižu penziju od 105 KM, bez obzira na dužinu ostvarenog penzijskog staža, primalo oko 20 odsto svih korisnika prava.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender