08. 12. 2021.
Na Starčevici posjekli stubiće, pa voze između đaka

Na Starčevici posjekli stubiće, pa voze između đaka

Na Starčevici posjekli stubiće, pa voze između đaka

Mada su se roditelji djece koja žive u blizini, kao i oni koji djecu dovode u vrtić “Prvi koraci”, nekoliko puta bunili zbog komšija koji sjekačima za željezo sebi prave novu saobraćajnicu, sve što je do sada urađeno bilo je postavljanje novih stubića, koji bi ubrzo potom doživjeli istu sudbinu kao i prethodni.

Bahatost vozača ugrožava djecu

– Riječ je o problemu koji traje već godinama i ne rješava se zbog jednih te istih ljudi kojima valjda predstavlja zadovoljstvo da se voze automobilima ovuda.

Prije dvije godine mještani su apelovali da se stave novi stubići, a kada su konačno postavljeni, nisu stigli ni da se “ohlade” a već su bili presječeni. Narednog dana, kao da se ništa nije ni desilo.

Razmišljamo da sami napravimo zid tu sa stepenicama preko kojih bi se prelazilo, jer drugog načina osim zida, očigledno da nema. Mada, i njega bi srušili vjerovatno za koji dan – kaže mještanin Mirko Došenović.

Problem ne bi bio toliki da upravo ta staza pored vrtića nije najkraći put do škole za veliki broj djece sa Starčevice. Međutim, zbog činjenice da je iz pešačke staze pretvorena u saobraćajnicu, trenutno to nikako nije i najbezbjedniji put za školarce.

Mještani, takođe, ističu da su vozačima koji koriste ovu stazu u nekoliko navrata sugerisali da je to što rade pogrešno, međutim, naišli su na bahatost i osionost.

A kada su u pitanju nadležne službe i organi koji bi to sankcionisali, rade veoma sporo – sa nikakvim rezultatima.

Apel gradskim vlastima

– Djeca tim putem idu u školu i kada je lošije vrijeme, i kada naiđe automobil, moraju da se sklanjaju u blato. Apelovali smo i upozoravali, ali tim ljudima jednostavno nije bitno što ugrožavaju djecu, svaki dan to pokazuju. Još jednom apelujemo na gradske vlasti da postave stubiće i da ih osiguraju, kao i da kazne one koji svjesno uništavaju javnu infrastrukturu i ugrožavaju bezbjednost djece u saobraćaju – kaže jedan od mještana.

Ispod navedene staze protiče i potok, a sama staza nikako nije napravljena da bi izdržala automobile koji bi svakodnevno ovuda prolazili. Ograda vrtića je takođe tik uz stazu, a najčešće u jutarnjim časovima, automobili prolaze kroz mnoštvo djece.

Problem već godinama traje, kako tvrde mještani Starčevice, samo zbog osionosti pojedinaca i nemara gradskih službi koje bi morale da vode više računa o infrastrukturi koju grade, a koja se uništava bez sankcionisanja. Takvim ponašanjem, tvrde oni, samo podstiču pojedince da i dalje ugrožavaju građane i uništavaju javnu imovinu.

Ulica bez table

U neposrednoj blizini ove staze, nalazi se i Ulica Prve krajiške brigade, za koju samo stanari znaju gdje se nalazi, jer na ulazu nema nikakve table ni obilježja o imenu ulice!

Kako ističu mještani, veliki problem imaju sa svakim poslom koji uključuje davanje adrese. Pored rešavanja problema sa pješačkom stazom, mještani takođe apeluju da se bolje obilježi ulica, kako sami radnici preduzeća kojima upravlja grad – poput “Čistoće”, “Toplane”, “Vodovoda” i ostalih – ne bi imali ovoliko problema pri izvođenju radova u ovoj ulici.

(Press)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender