02. 12. 2021.
Novinarka dala bubreg koleginici

Novinarka dala bubreg koleginici

Novinarka dala bubreg koleginici

Poslije dugogodišnje borbe sa dijabetesom, novinarki NIN-a Ivani Janković otkazali su bubrezi i jedina šansa da preživi bila je transplantacija. Apelovale su kolege, novinska udruženja, ali jedina koja je odlučila da konkretno pomogne bila je upravo Marijana, prenosi “Danas”.

„Nije ona dugo razmišljala o tome. Samo je u jednom momentu odlučila. A kada Marijana donese odluku, ona je konačna i neopoziva“, priča nam njen suprug Ivan Džidić. Opisuje je kao izuzetno dobru osobu, osetljivu i nežnu, a istovremeno odlučnu.

Voljela bi, sigurno, da se govori o značaju doniranja organa. Nešto što je u Srbiji još uvek tabu tema. Malo ko zaveštava organe nakon smrti. Čak se i porodice često bune i ne dozvoljavaju, iako je to bila pokojnikova želja. Za života se bubreg rijetko daje, uglavnom članu uže porodice. Zato Marijanin čin jeste herojski.

Transplantacija je uspešno urađena prošlog utorka u Turskoj. Marijana se dobro osjeća, pomalo se i kreće. Ivani će trebati malo više vremena za oporavak, dok tijelo ne prihvati novi organ. Njih dve se poznaju iz vremena kada su obje radile u NIN-u.

Marijana Milosavljević trenutno radi u Agenciji za borbu protiv korupcije, iako je čitav radni vijek provela u novinarstvu. Počev od Radio Indeksa, preko Radio Beograda, NIN-a, Politike. Rođena je 1966. godine u Knjaževcu. Diplomirala je na Defektološkom fakultetu u Beogradu 1991. Nema djece i u braku je sa Ivanom Džidićem.

(Danas)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender