02. 12. 2021.
Vučić: Ne mijenjamo stav prema Rusiji

Vučić: Ne mijenjamo stav prema Rusiji

Vučić: Očekujem susret s Rencijem, volio bih da bude u Trstu

“Ja sam, međutim, lider jedne male zemlje, a Renci lider velike zemlje, tako da je odluka na njemu”, rekao je Vučić u intervjuu italijanskoj televiziji RAI, povodom priprema predstojećeg samita Italija-Srbija, prenosi italijanska novinska agencija Ansa.

Ansa podsjeća da je u novembru prošle godine u Trstu održan samit Italije i Rusije, na molbu predsjednika Rusije Vladimira Putina. On se tada susreo sa italijanskim premijerom Enrikom Letom.

Vučić: Moj brat držao ličnu kartu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su pripadnici Žandarmerije počeli da tuku njegovog brata dok je držao ličnu kartu u ruci.

Vučić je rekao da se to vidi na snimku, koji imaju državni organi.

“Imamo snimak na kome se vidi da su dali legitimacije, ali o tome više neću da govorim. Naravno da sam objektivan, a žao mi je što se mnogi raduju nečijoj nesreći, a da to neko ničim nije zaslužio”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Brat premijera Srbije Andrej Vučić pretučen je u nedjelju, u javnosti se pojavio i jedan snimak, a on je danas u izjavi Tanjugu demantovao navode pojedinih medija da je odbio da se legitimiše i rekao da su upravo legitimacije povod za prebijanje.

Andrej Vučić je rekao da su i njegovi pratioci uredno pokazali legitimacije, a ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je nešto ranije da su u pitanju pripadnici jedinice “Kobre”, koji su pravili društvo bratu premijera.

Premijer Vučić je rekao i da su očevici potvrdili da su njegov brat i njegova pratnja pokazali legitimacije. On je naveo i da “mržnja prema njemu ne mora da se širi prema njegovoj porodici”, istakavši da tu misli na one koji su “lažima pokušali da dezinformišu javnost”.

“Pretpostavljam da ćete sa oduševljenjem da pozdravite i činjenicu da su još neki policajci rekli da je trebalo da ih ubiju i to javno saopštili, ali ćete reći da sam za to kriv ja ili moj brat, pošto je nekada za nekog Počuču, koji je tražio da neko bude prebijen, bio tražen zatvor, a ovi treba valjda da dobiju nagradu”, rekao je Vučić.

Premijer je rekao da je prebijanje njegovog brata Andreja počelo dok je držao ličnu kartu u ruci, kao i da je njegov brat išao kod roditelja, koji žive u blizini.

“Žao mi je što ne možete da verujete, ne uklapa se u kliše. Trebalo je neki drugi da budu prebijeni pa da se traži sednica SB UN ili nešto drugo, kako je to moj brat napisao u pismu. Ali desilo se, nažalost, opet mojoj porodici i možda je tako i bolje nego da se desi nekom dugom”, naveo je Vučić.

On je rekao da neće dokazivati bilo šta bilo kome već da će to da rade nadležni državni organi.

”Naravno da su ljudi iz obezbeđenja, koji nisu ni uzvratili, bili nauoružani. To pokazuje njihovu svest da nisu želeli da upotrebe oružje protiv državnih organa”, rekao je Vučić.

On je rekao i da su oni bili svjesni i odgovorni i da, iako su trpili jezive batine, ni na koji način nisu uzvratili Žandarmeriji.

”Još jedanput izvinite što se taj Andrej prezivao Vučić”, zaključio je Vučić.

Ministar odbrane je izjavio jutros i da vojna policija i VBA istražuju incident u kom je brat premijera Srbije pretučen tokom Parade ponosa u Beogradu.

Gašić je rekao i da su pripadnici Kobri koji su u tom trenutku bili s Andrejem Vučićem obezbjeđenje premijera Srbije i da su mu samo pravili društvo.

“Vojna policija i vojno-bezbednosna agencija rade na raščišćavanju tog nemilog događaja i dok je istraga u toku, ne želim o tome da dajem informacije”, rekao je Gašić.

On je dodao da su pripadnici jedinice Kobre, koji su bili u pratnji brata srpskog premijera, zapravo obezbeđenje Aleksandra Vučića.

“To je obezbeđenje premijera Srbije koje je s Andrejem pošlo do kuće premijerovog oca i majke, ne kao obezbeđenje, već kao pratnja, da ne bi zbog te situacije prekjuče (Parade ponosa) došlo do toga (incidenta), a došlo je do toga”, rekao je Gašić.

Suspendovana petorica žandarma

U niškom odredu Žandarmerije suspendovano je pet pripadnika koji su učestvovali u intervenciji u kojoj je pretučen brat premijera Andrej Vučič, saznaje “Danas”.

Da su petorica žandarma niškog odreda Žandarmerije koji su pretukli Andreja Vučića suspendovani,potvrdio je za “Danas” i komandant Žandarmerije Milenko Božović.

On je dodao da je istraga još uvijek u toku, ali nije odgovorio gdje se nalaze snimci koji pokazuju šta je prethodilo incidentu.

Osim MUP-a istragu o ovom slučaju vodi i vojna policija i Vojnobezbednosna agencija (VBA).

“Vojna policija i VBA prikupljaju informacije o incidentu koji se dogodio u nedelju tokom Parade ponosa kada su pripadnici Žandarmerije pretukli Andreja Vučića i pripadnike Bataljona vojne policije specijalne namene “Kobre” koji su tom prilikom bili u njegovoj pratnji”, izjavio je ministar odbrane Bratislav Gašić.

(B92, Danas, agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender