30. 11. 2021.
Naučnici zabrinuti: Da li je smrtonosna ebola stigla u Evropu?

Naučnici zabrinuti: Da li je smrtonosna ebola stigla u Evropu?

Ebola stigla i do Amerike

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti potvrdio je dijagnozu ne navodeći detalje, prenio je Rojters.

Zvaničnici iz Teksaške prezviterijanske bolnice u Dalasu naveli su u saopštenju da je pacijent koga nisu imenovali testiran na ebolu i da je smješten u “strogu izolaciju” zbog simptoma koje ima i informacija gdje je nedavno putovao.

Bijela kuća je saopštila da je američki predsjednik Barak Obama obavješten o prvom slučaju te smrtonosne groznice u SAD.

“Obamu je direktor Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti (CDC) Tom Friden informisao o nedavno dijagnostifikovanom slučaju groznice ebola u Dalasu u Teksasu”, saopštila je pres služba američkog predsjednika.

Friden je ukazao da je CDC pripremljen za slučaj ebole u SAD i da ima infrastrukturu da odgovori “bezbedno i efikasno”, navodi se u saopštenju koje prenosi Rojters.

Kod zaraženog su simptomi uočeni nekoliko dana po povratku u Teksas iz Liberije, naveo je Centar a prema riječima Fridena, on je doputovao u SAD da posjeti porodicu i u bolnici se nalazi od vikenda.

Američki ljekar je rekao i da je ovo prvi pacijent kom je dijagnoza uspostavljena izvan Afrike.

Takodje, Friden je rekao da SAD razmatraju mogućnost upotrebe eksperimentalnih lijekova ili krvne plazme za tretman oboljelog.

Američke bolnice su liječile nekoliko pacijenata kojima je dijagnostikovana ebola u zapadnoj Africi.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je broj zaraženih smrtonosnom ebolom premašio 6.000 a da je do sada u zapadnoj Africi od te bolesti umrlo više od 3.000.

U pet afričkih zemalja do sada je od tog oblika hemoragične groznice umrla 3.091 osoba a inficirano je 6.574.

(Agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender