27. 11. 2021.
Međunarodni dan starih osoba obilježen u Banjaluci (FOTO)

Međunarodni dan starih osoba obilježen u Banjaluci (FOTO)

Međunarodni dan starih osoba obilježen u Banjaluci (FOTO)

Tim povodom u Gospodskoj ulici u Banjaluci omogućeno je besplatno zdravstveno savjetovanje i mjerenje krvnog pritiska i šećera u krvi..
Korisnici javne ustanove Dom za starija lica izložili su radove i rukotvorine.

Stari 2

Norveška je najbolja zemlja za stara lica, rezultati su istraživanja provedenog u 96 zemalja, koji su objavljeni na Međunarodni dan starih osoba.
Prema međunarodnom indeksu kvaliteta života u starijoj dobi, kojim se mjeri socijalna i ekonomska dobrobit lica starijih od 60 godina, visoko na listi su, takađe, Australija, zapadna Evropa i sjeverna Amerika, a na posljednjem mjestu je Avganistan.

Prema ovom istraživanju, do 2050. godine 21 odsto globalne populacije biće starije od 60 godina.

Indeks mjeri četiri oblasti – bezbjednost prihoda, zdravstvene i lične sposobnosti, te da li ta osoba živi u “prihvatajućoj atmosferi”.

Odmah za Norveškom slijede Švedska, zatim Švajcarska, Kanada i NJemačka, navodi Bi-Bi-Si.

Do 2050. godine oko 40 zemalja u indeksu imaće 30 odsto populacije starije od 60 godina. Prema podacima UN, broj starijih od 60 godina dostići će 1,4 milijarde do 2030. godine.

Eksperti ističu da povećan broj starih lica odražava napredak u zdravstvu i ishrani, bolje životne uslove, te ekonomski prosperitet, međutim, problem je kod onih koji imaju malu ili nikakvu socijalnu zaštitu ili ušteđevinu, što je izazov za mnoge u zemljama u razvoju.

Neke zemlje Latinske Amerike, posebno Meksiko i Peru, napredovale su na ovom indeksu zbog uspostavljanja sistema “socijalnih penzija” za najsiromašnija stara lica.

Riječ je o penzijama koje se finansiraju iz poreza i nisu na bazi doprinosa i osiguravaju bazičan prihod za najranjivije kategorije stanovništva.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender