02. 12. 2021.

Srbi ne mogu da tuže Amerikance zbog etničkog čišćenja!

Srbi iz Hrvatske neće moći za svoj duševni bol, materijalnu štetu ili etničko čišćenje da tuže vojnu konsultantsku firmu “MPRI” iz SAD, glasi odluka američkog saveznog suda u Čikagu!

“Pred američkim pravosuđem ne može biti pokrenut slučaj po  tužbi protiv vojne konsultantske firme “MPRI” iz SAD da je obučavala i  opremala hrvatske snage tokom akcije “Oluja”“, odlučio je američki savezni sud u ovom gradu, prenosi “Telegraf.rs”.

Sudija Džon Li  donio je odluku da nema nadležnost da sasluša tvrdnje navedene u tužbi  koju je 2010. godine podnijela grupa srpskih državljana u ime svih Srba iz Krajine, u kojoj se tvrdi da je “MPRI” izradila plan, obučila i  pripremila hrvatske snage za operaciju “Oluja”. Podsketimo, Srbi  iz Kinske Krajine podnijeli su tužbu protiv “MPRI” sa zahtjevom za odštetu  od 10,4 milijardi dolara, uz kamate od 1995. godine.

U tužbi se navodi da su hrvatski lideri poručili “MPRI” da žele da “uklone Srbe sa  svoje teritorije”, a planiranje operacije izvršeno je u sjedištu  kompanije u Virdžiniji i u Hrvatskoj. “Operacija “Oluja” rezultirala je najvećim činom etničkog čišćenja u Evropi od Drugog  svjetskog rata. Nekoliko hiljada nedužnih civila bili su mete napada,  ranjavanja i ubistava zbog čega je od 300.000 do 350.000 pobjeglo iz  Krajine”, naglašava se u tužbi. Podnosioci tužbe ističu “da nije  poznato da li je osoblje `MPRI` učestvovalo u genocidu i da se to ne  pominje u tužbi, već da je poznato da je ta firma obezbijedila način da  se genocid desi“.

(Telegraf)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender