09. 12. 2021.
Janezu Janši dvije godine zatvora

Janezu Janši dvije godine zatvora

Janezu Janši dvije godine zatvora

I sam Vrhovni sud potvrdio je da je donio odluku u ovom slučaju, ali da će ona biti objavljena tek pošto sve strane budu o tome obaviještene.

“Vrhovni sud odbacio je Janšinu žalbu, a odluka je usvojena odnosom glasova tri prema dva”, objavio je na svom sajtu mariborski dnevnik “Večer”, na osnovu dva nezavisna nezvanična izvora.

Lider glavne opozicione Slovenačke demokratske partije proglašen je krivim prošle godine u ljubljanskom sudu za primanje mita od finskog proizvođača, kompanije “Patrija”, prilikom kupovine oklopnih transportera za Vojsku Slovenije, u vrijeme dok je bio premijer.

Osuđen je na dvije godine zatvora i u junu počeo da služi tu kaznu u zatvoru Dob u blizini Ljubljane, ali se ipak, mjesec dana kasnije, kandidovao na privremenim izborima, podsjetio je AFP.

Njegova stranka našla se na drugom mjestu i Janša je uspio da vrati svoje mesto u parlamentu. Bilo mu je dozvoljeno da napusti zatvor da bi prisustvovao redovnim sjednicama parlamenta.

Ekspertska komisija trenutno razmatra da li ovaj argument i dalje treba da ostane na snazi. Prema slovenačkom zakonu, građanin može da se kandiduje za parlament iako služi zatvorsku kaznu, ali poslanik može biti suspendovan, ako je osuđen na više od šest mjeseci zatvora.

Janša, koji je sudski proces protiv njega nazvao političkim lovom na vještice, bio je premijer u dva navrata – najprije od 2004. do 2008. a zatim od 2012. do 2013. godine. Tokom drugog mandata, Janša je bio prinuđen da odstupi s vlasti zbog optužbi za korupciju.

(Agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender