27. 11. 2021.

Karadžićeva odbrana: Nema dokaza za genocid

Robinson je rekao da tužilaštvo nikako nije dokazalo da je Karadžić imao namjeru da uništi muslimane u cijeloj Bosni, što bi bilo neophodno za dokazivanje odgovornosti za genocid.

Robinson je dodao da je 26 svedoka odbrane potvrdilo da Karadžić nije znao za dešavanja u Srebrenici.

Podsjetimo, bivši predsjednik RS Radovan Karadžić rekao je, juče, da nije kriv za zločine za koje je optužen, ali da preuzima moralnu odgovornost za zločine Srba u BiH.

On je u svojoj završnoj riječi istakao da se pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji sudi cijelom srpskom narodu.

Karadžić je optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u Bosni i Hercegovini između 1992. i 1995. godine.

Uhapšen je u Srbiji nakon godina skrivanja i prebačen u Hag 30. jula 2008. godine, dok mu je suđenje po 11 tačaka optužnice počelo 26. oktobra 2009. godine. Tužilaštvo je iznošenje dokaza okončalo 25. maja 2012. godine, poslije svjedočenja 195 svedoka.

Iznošenje dokaza odbrane otpočelo je 16. oktobra 2012. godine i završeno je 1. maja ove godine, poslije svjedočenja 238 svedoka, navedeno je u saopštenju Haškog tribunala.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender