02. 12. 2021.
Putinova posjeta Beogradu uzdrmala EU

Putinova posjeta Beogradu uzdrmala EU

Putinova posjeta Beogradu uzdrmala EU

Htjeli to zvaničnici Srbije ili ne, potvrđeni dolazak Vladimira Putina u Srbiju, za evropske partnere je znak nad kojim će se zamisliti.

Uoči prvog skriniga o usklađenosti spoljne politike Srbije sa EU u Briselu, ali i predstojeće posjete ruskog predsjednika Beogradu, sa najviše pozicije odlučivanja o daljim evropskim integracijama Srbije stiglo je i prvo direktno upozorenje – komesar Johanes Han poručio je da, ukoliko želi da postane članica Unije, Srbija mora pažljivo da razmotri svoju odluku da ne podrži sankcije protiv Rusije.

Sudeći po reakciji Aleksandra Vučića na poruke iz Brisela, preispitivanje nije u planu i odstupanja nema.

„Već sedam ili osam meseci slušam kako ćemo morati da slušamo nečiji nalog u roku od jednog dana, u roku od dva dana, u roku od tri meseca… Srbija ima svoju politiku i Srbija svoju politiku ne menja kako neko negde da neku izjavu i ne razgovara se sa Srbijom tako – ej došli smo da vam kažemo, pa sad morate da napravite to. Možda neko tako zamišlja politiku. Pokažite mi tog koji može, hoće i sme tako sa mnom da razgovara. Nema ga“, rekao je Vučić.

Oštar ton ublažio je porukom da Srbija ostaje orijentisana ka Evropskoj uniji, da je put integracija, bez dvoumljenja, najbolji mogući i da će učiniti sve da svoje obaveze ispuni prije kraja 2018. godine. Evropi je poručio da “računa na Srbiju”, ali i podvukao da želi i dobre odnose sa Ruskom Federacijom.

„Mi poštujemo sve što Evropska unija donese, ali i u Evropskoj uniji imaju drugačija mišljenja oko pojedinih pitanja. Pet zemalja Evropske unije nije priznalo nezavisno Kosovo i neće da prizna. Izvinite, mi nismo deo Evropske unije, niko nas nije pitao ništa za sankcije Rusiji da bismo sad morali. Ovo je naša politika i ne menjamo je. Očekivao sam i neke pohvale“, dodao je Vučić.

Mišljenja o tome do kada će Srbija moći da istrajava u tvrdom stavu su različita, no većina se slaže da će to pre svega zavisiti od razvoja ukrajinske krize i odnosa Moskve i Zapada. Prilika da se o svemu konkretnije razgovara biće bilateralni skrining u Briselu 10. oktobra, kaže za RSE šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević, ne želeći da komentariše poruku evropskog komesara, koji je najavio i da neće biti nikakvog proširenja Unije u narednih pet godina, koliko traje njegov mandat.

„Tamo ćemo više pričati i tek onda mogu da vam kažem kakva je reakcija Evropske komisije“, kaže Tanja Miščević.

Iako su se poruke da će Srbija morati da se opredjeli iz Brisela mogle čuti i ranije, ovo je prvi put da stižu sa zvanične pozicije, a Beogradu su upućene u trenutku kada se priprema za posjetu Vladimira Putina. Njegov dolazak u utorak je i zvanično potvrđen, a ruski predsjednik prisustvovaće 16. oktobra obilježavanju 70-te godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu.

Iako se ovaj događaj odigrao 20. oktobra, Putina će četiri dana ranije dočekati vojna parada kakva, kažu zvaničnici, “nije viđena više od 40 godina”. Biće to prilika i da se razmotre ključna pitanja rusko-srpskih odnosa.

“Tokom posete su predviđeni sastanci i pregovori sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i predsednikom Vlade Srbije gospodinom Aleksandrom Vučićem. Predviđeno je takođe učešće u svečanostima, kao i razmatranje ključnih pitanja rusko-srpskih odnosa”, najavio je ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin.

Iako šefica tima za pregovore sa EU Tanja Miščević navodi da se poruka koju Srbija ovim potezom šalje može tumačiti isključivo u istorijskom kontekstu:

„Obeležavanjem sedamdesetogodišnjice od kraja Drugog svetskog rata, učešća predstavnika države koja je puno pomogla čitavoj Evropi u oslobađanju, mislim da je to lepa poruka”.

Putnov dolazak biće, prema riječima predsjednice beogradskog Fonda za političku izuzetnost Sonje Liht, predmet veoma pažljive analize u Briselu. Ipak, ona smatra da neće imati značajnijeg uticaja na dalje evropske integracije.

„On dolazi na proslavu 70-te godišnjice oslobođenja Beograda. Pošto samo Rusija, bez obzira šta mi mislimo, baštini tekovine Crvene armije, mislim da sa istorijske tačke gledišta tu posetu niko ne može da dovede u pitanje. Naravno, ona se događa u jednom kompleksnom političkom trenutku i zato će sigurno biti i analizirana vrlo, vrlo temeljno“, ocjenjuje Sonja Liht.

Spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić navodi da Srbiji ističe vrijeme, te da je posljednja poruka evropskog komesara Johanesa Hana u direktnoj vezi sa predstojećom posjetom Vladimira Putina.

„Evropljani očekuju ili procenjuju da će pritisak Rusije na Srbiju da raste. Mislim da je Putinova poseta i neka kruna tih pritisaka koji mogu da se detektuju poslednjih nedelja i da upravo zbog toga ovako eksplicitno pojačavaju zahtev. Vidimo da u premijerovoj izjavi nema ničeg novog, ali mislim da nam jačanje pritiska skraćuje vreme, kao što je i moglo da se očekuje“, kaže Jakšić.

U svjetlu održavanja neutralne pozicije, Srbija u posljednjih mjesec dana istovremeno povlači i jake poteze i poruke posvećenosti evropskom putu.

(Radio Slobodna Evropa)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender