02. 12. 2021.

Šta se dešava sa tijelom kada odgađate ustajanje

“Kada odložite alarm, igrate se REM fazom svog sna. To je najvažnija faza sna, ključna stvar za dobar mentalni fokus tokom dana”, kaže doktor Majkl Brius, specijalista za snove.

Alarm vas izvlači iz REM faze sna, a odlaganjem alarma i ponovnim padanjem u san opet ulazite u tu fazu. Zbog toga se cijeli dan osjećate ošamućeno i vaša produktivnost je slabija.

Još jedna od posljedica je to što vaš tjelesni sat gubi svoj ritam. Za cirkadijalne ritmove koji utiču na vaš unutrašnji sat najbolje bi bilo da se probudite kada alarm zazvoni prvi put. Ako ponovo zaspite nakon alarma, cirkadijalni ritmovi su poremećeni. Vaše tijelo postaje zbunjeno kada je vrijeme za spavanje, a kada za buđenje. Zbog toga ste konstantno nenaspavani pa po cijeli dan ne možete da se razbudite u potpunosti.

Zato se odviknite od odlaganja alarma ili kupite sat koji nema mogućnost odlaganja. Ili jednostavno unaprijed podesite alarm za kasnije.

Potrudite se da legnete ranije u krevet, pokušajte svakog dana da legnete bar po pola sata ranije. Ili na svakih nedjelju dana pomjerajte vrijeme lijeganja u krevet za po pola sata.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender