05. 12. 2021.
Seminarska politika: Ništa bez stranaca i naših stranaka

Seminarska politika: Ništa bez stranaca i naših stranaka

Zašto mladi ”idu u politiku” ?

 

Istraživač na Institutu Bojana Miodragović rekla je da su rezultati istraživanja o motivima za politički angažman mladih u Banjaluci, pokazali da je lider političke stranke, kao motiv učlanjenja, osnovni parametar kod 25 odsto ispitanika bloka partija na vlasti /SNSD, DNS, SP/, dok nije presudan kod više od 56 odsto ispitanika.

“Kod opozicionog bloka partija lider je presudan kod 64 odsto ispitanika, a nebitan i uglavnom nebitan za 35 odsto ispitanika”, rekla je Miodragovićeva pred početak predstavljanja rezultata projekta “Motivi za politički angažman mladih u Banjaluci”.

Na pitanje da li je zaposlenje motiv učlanjenja u stranku, ispitanici su kada je riječ o njima lično odgovarali da zaposlenje nije toliko bitan parametar, dok 80 odsto smatra da se drugi baš iz tog razloga politički angažuju.

Visok procenat ispitanika rukovodi se političkim programom pri partijskom angažmanu kod opozicionih partija, dok je kod bloka na vlasti taj procenat niži.

Miodragovićeva je pojasnila da je u istraživanju, koje je pokrenuto u aprilu, učestvovalo 79 ispitanika, mladi članovi rukovodećih organa iz pet političkih partija u Banjaluci – SP, SNSD, DNS, NDP i SDS.

Prva faza projekta odnosila se na ispitivanje programa, platformi i statuta partija da bi se vidjele njihove osnovne politike – ekonomska, socijalna i obrazovna, dok je druga faza bila anketiranje članova i njihovi stavovi povodom učlanjenja, odnosno šta ih je motivisalo i koji su im ciljevi bitni u političkom angažmanu.

Direktor Instituta Vesna Šućur-Janjetović rekla je da je istraživanje rađeno na inicijativu Instituta za potrebe Fakulteta političkih nauka.

Ona je podsjetila da je Institut osnovan prošle godine, te da razvija saradnju sa domaćim i međunarodnim institucijama u naučno-istraživačkim projektima.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender