08. 12. 2021.
Glavaš privremeno izručen Hrvatskoj

Glavaš privremeno izručen Hrvatskoj

Glavaš privremeno izručen Hrvatskoj

Glavaš je u sud stigao u blindiranom automobilu, a oko 10 časova kod Slavonskog Šamca privremeno je izručen Hrvatskoj da bi mogao da učestvuje na ročištu na osječkom Opštinskom sudu gde je za klevetu tužio gradonačelnika tog grada Ivana Vrkića pošto ga je početkom godine nazvao ratnim profiterom.

Vrkića je tužila i Glavaševa stranka, Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje, jer je tu stranku optužio da priprema organizaciju nereda u Osijeku.

Prema izvještajima lokalnih medija, ispred suda okupilo se stotinak Glavaševih simpatizera, kao i čelnici njegove stranke.

Privremeni dolazak u Hrvatsku posle pet i po godina Glavašu je odobrilo Ministarstvo pravde BiH. Glavaš će posle rasprave biti vraćen u zatvor u Mostaru gde služi kaznu za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine koju mu je izrekao hrvatski sud.

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić poželeo je u izjavi novinarima dobrodošlicu Glavašu i izrazio nadu da će mu biti dopušteno da se sretne sa sinom i prijateljima.

Zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. Branimir Glavaš pravosnažno je osuđen na osam godina zatvora. Zatvorsku kaznu služi u BiH budući da je uoči izricanja presude u Hrvatskoj pobegao u susednu državu čije državljanstvo takođe ima.

Glavaš je osuđen u slučaju poznatijem kao “selotejp” zbog toga što je pripadnicima tzv. Samostalne uskočke satnije (SUS) naredio hapšenje, mučenje i ubistva sedam srpskih civila. Ubijeni su bačeni u Dravu vezanih ruku i sa selotejp trakom zalepljenom preko usta.

U drugom slučaju poznatijem kao “garaža” osuđen je za mučenje i ubistvo Čedomira Vučkovića i mučenje Đorđa Petrovića u garaži osječkog Sekretarijata za narodnu odbranu, na čijem čelu je bio 1991.
Glavaš je prvi hrvatski političar osuđen za ratne zločine.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender