02. 12. 2021.
Matematičar objasnio zašto se isplati osnovati stranku (VIDEO)

Matematičar objasnio zašto se isplati osnovati stranku (VIDEO)

Matematičar objasnio zašto se isplati osnovati stranku (VIDEO)

– Pokušaću da odgovorim zašto ljudi osnivaju stranke i pokušaću da apelujem na mlade da ne dopuste da ih iskorišćavaju pojedine stranke samo da bi prikupili glasove”, kaže autor.

U izlaganju je ukazao na nužnost visoke izlaznosti na izbore jer tada male stranke, koje najčešće nastaju zbog nezadovoljnih koji su otišli od velikih stranaka, imaju manju priliku da učestvuju u vlasti.

Cenzus u Bosni i Hercegovini (zasad) je manji nego u Hrvatskoj i iznosi tri odsto, a koliko je to pogubno za zdravo društvo, objašnjava dalje.

– Ne može ni jedna politička partija u BIH, ako ne dobije barem 500 hiljada glasova, da vlada dobro. Uvijek će se naći kočničari, male stranke koje će tražiti ustupke. Glasanjem za male stranke, mi koji unaprijed znamo da će jedva prijeći cenzus, zapravo omogućavamo i podstičemo korupciju”, rekao je Mehmedović.

On je poručio i da ne treba glasati za one koji “pokraj svog imena imaju i ime osnivača stranke, usudio bih se da kažem vlasnika te stranke”. “To su nove stranke”, rekao je dodavši da treba glasati za poštene ljude.

– Samo oni mogu da nas izvuku iz nevolje. Samo pošten čovjek može da bude dobar u svome poslu. A na stvaranje tog poštenja prije svega utiču majka i otac. Poštenje se ne stiče preko noći. Pošteni će me razumjeti. Jedino poštenjem može da se korača kroz blato politike”, završio je Mehmedović i pozvao mlade da iziđu na izbore.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender