04. 12. 2021.
Život u studentskom domu pet puta jeftiniji nego u privatnom smještaju

Život u studentskom domu pet puta jeftiniji nego u privatnom smještaju

Život u studentskom domu pet puta jeftiniji nego u privatnom smještaju

Kapacitet studentskih domova nije dovoljan za sve zainteresovane pa su mnogi primorani da iznajmljuju sobu ili stan. A kako je do početka nove akademske godine ostalo samo nekoliko dana, oglasi su prepuni nekretnina koje vlasnici izdaju po prilično visokim cijenama.

– Da, iznajmljujem studentima dvosoban stan u Boriku za 400 maraka, režije nisu uračunate. Cijena soba u centru grada je 150 maraka, plus dodatnih 15 maraka za grijanje tokom zime. Slobodan stan u naselju Petrićevac za 300 KM bez režija – samo su neki od odgovora koje smo dobili od nekoliko vlasnika koji iznajmljuju stanove i sobe u Banjaluci.

U agencijama za nekretnine kažu da studenti iznajmljuju sobe i manje stanove u centru, Boriku i Starčevici, u kojima žive sa cimerima i tako dijele troškove.

– Drug i ja smo iznajmili dvosoban stan na Petrićevcu gdje je kirija 300 maraka, 60 maraka su režije. Troškove ćemo zajedno dijeliti napola, kao i u prethodne dvije godine – kazao je Milan Janković iz Prijedora, student treće godine na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci.

V.d. Studentskog centra “Nikola Tesla” u Banjaluci Zoran Babić istakao je da studenti za smještaj, hranu i održavanje garderobe mjesečno izdvajaju oko 100 maraka.

– Dnevno za tri obroka studentima je potrebno 2,5 maraka. Smještaj je deset maraka i ako koriste usluge vešeraja, koje su tri marke, što je nekih dodatnih 15 KM mjesečno, onda je računica i više nego jasna koliko ih koštaju osnovne životne potrebe – istakao je Babić i dodao da su to povoljni uslovi ako se uzme u obzir da studenti koji stanuju privatno minimalno izdvajaju 500, pa čak i 600 maraka.

– Ako se svi studentski troškovi oduzmu i saberu za nekih deset mjeseci, onda je razlika života u studentskom domu i privatno i do četiri-pet hiljada maraka – kazao je Babić.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender