04. 12. 2021.
Kijev: Poginuli borci kod aerodroma

Kijev: Poginuli borci kod aerodroma

Kijev: Poginuli borci kod aerodroma

Oni, takođe, ističu da je aerodrom i dalje pod kontrolom ukrajinske vojske, prenijele su agencije.

Predstavnik tog štaba, Vladislav Seleznjov je rekao da su poginuli jedan vojnik i jedan pripadnik Nacionalne garde, prenio je TV kanal “112 Ukrajina”.

Predstavnik Savjeta za nacionalnu bezbednost i odbranu (SNBO) u Kijevu Andrej Lisenko naveo je da su tokom protekla 24 sata poginula dva ukrajinska vojnika, a da se utvrđuje broj ranjenih, prenijela je agencija UNIAN.

Predstavnici proruskih snaga saopštili su juče da kontrolišu 95 odsto teritorije aerodroma, a ukrajinske snage samo jednu zgradu u krugu.

Lisenko je, kako prenosi agencija UNN, rekao je da “prioritetni cilj ekstremista ostaje donjecki aerodrom”, a da su oni “preduzeli nekoliko neuspješnih pokušaja napada na aerodrom”.

“Naši vojnici odbili su sve napade i uništili 12 terorista”, rekao je on, dodajući da su ukrajinski vojnici “dobili pojačanje”.

Lisenko je, takođe, pozvao gradjane da se uzdrže od širenja neprovjerenih informacija.

Štab za sprovođenje antiterorističke operacije saopštio je na nalogu na “Fejsbuku” da su tokom 24 sata “ekstremisti tri puta napadali ukrajinske vojnike na Donjeckom aerodromu, u Pavlopolju i Nikišinu”, prenio je Ukrinform.

Ta ukrajinska agencija prenijela je i saopštenje donjeckih vlasti da su rano jutros žitelje Donjecke u skoro svim dijelovima grada probudili plotuni iz artiljerijskog oružja i da je situacija napeta.

Gradske vlasti navode da je juče u paljbi uništeno osam stambenih objekata.

Ruska informativna agencija (RIA) Novosti navela je izjavu premijera samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Aleksandra Zaharčenka da prekid vatre nije nastupio, “ali ne krivicom” DNR.

“Ne pucamo mi po stambenim četvrtima Donjecka”, rekao je Zaharčenko, ističući da DNR “poštuje sve tačke Memoranduma iz Minska” i da nije poslije njegovog stupanja na snagu osvojila “nijedan metar teritorije”.

UNIAN prenosi iz Marijupolja da će medjunarodna misija, u kojoj su predstavnici Kijeva, Rusije i OEBS-a, danas početi sa ustanovljavanjem granica tampon-zone od 30 kilometara, koja će dijeliti sukobljene strane u skladu sa dogovorima iz Minska.

Misija je u Marijupolj, na obali Azovskog mora u Donjeckoj oblasti, stigla 2. oktobra uveče, navodi ukrajinska agencija, podsjećajući da su 19. septembra učesnici Kontakt-grupe za rešavanje situacije na istoku Ukrajine potpisali Memorandum o realizaciji protokola od 5. septembra, koji se sastoji od devet tačaka.

Između ostalog, Memorandumom je predvidjeno povlačenje velikokalibarskog oružja na minimalnu udaljenost od 15 kilometara sa svake strane i režim prekida vatre, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender