08. 12. 2021.
Najstariji sveštenik SPC proslavio 100 godina

Najstariji sveštenik SPC proslavio 100 godina

Najstariji sveštenik SPC proslavio 100 godina

Mihailo Gazivoda s Cetinja, najstariji sveštenik na prostoru Srpske pravoslavne crkve, a možda čak i cijelog pravoslavlja ovih dana obilježio je sto godina života!

Stari prota se nije umorio od sedam i po decenija duge misije širenja vjere, ljubavi prema krstu i otadžbini i službovanja po hramovima Mitropolije crnogorske primorske.

Vedar i krepak prisustvovao je svetoj arhijerejskoj liturgiji u Cetinjskom manastiru koju je služio mitropolit Amfilohije sa sveštenstvom i monaštvom. Tokom Svete službe, mitropolit ga je odlikovao Zlatnim likom Svetog Petra drugog, lovćenskog Tajnovidca.

– Protu Mihaila je Gospod udostojio da danas bude svjedok prošlog vremena i stradanja Crkve Hristove. Ona je od vremena samoga Hrista uvek na raspeću. A to raspeće je proveo kroz sebe i naš Mihailo – istakao je Amfilohije.

– Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije je mučenički stradao, njegov nasljednik Arsenije bio osuđen na 11 godina zatvora, a više od stotinu sabraće sveštenika mučenički postradali za Hrista.

Gospod je Mihaila udostojio da među nama i s nama posvjedoči njih za Hrista postradale. To je veliki Božji dar za njega, potomstvo, školu Svetog Petra Cetinjskog koju je i on završio. Velika je to potvrda i svjedočanstvo da Bog voli narod svoj i izabranike i sveštenstvo svoje.

Podsjetio je Amfilohije da dug život prote Mihaila nije bio nimalo jednostavan:

– Bitisao je u vremenima velikih raspeća i stradanja, i njegovih i naroda Božjega. Ako je nekad i pokleknuo, uspravio se i ostao živi svjedok vjernosti svojoj svešteničkoj zakletvi, Crkvi Božjoj pravoslavnoj, životu Svetog Petra Cetinjskog…

UZBUĐENjE

VAN sebe sam od radosti! Nisam zaslužio toliko priznanje. Zamišljam da je ono priznanje svim postradalim sveštenicima, kojima se ne zna ni groba ni mramora. Zahvaljujem svima vama koji ste me ovde pozvali od prvog dana. Još tada sam osjetio da mi idemo naprijed. I idemo, ako Bog da – rekao je prota Mihailo, koji je s potomstvom podijelio ovaj veliki događaj.

.
(Novosti)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender