02. 12. 2021.
Okrugli sto “Pričaj jezik Branka Ćopića”

Okrugli sto “Pričaj jezik Branka Ćopića”

Okrugli sto “Pričaj jezik Branka Ćopića”

U godini kada se navršava vijek od Ćopićevog rođenja, manifestacija organizovana u čast velikog srpskog pisca ima posebno značenje, istakao je predsjednik Fondacije “Branko Ćopić” iz Banjaluke Svetozar Ličina.

On je najavio da će 17. oktobra u Banjaluci biti održana akademija na kojoj će govoriti i pjesnik Matija Bećković, a dijelove Ćopićevih tekstova glumac Tomo Kuruzović. U Hašanima će 19. oktobra biti održana centralana manifestacija kojom će biti zaokružene provedene aktivnosti – posjete školama, književne večeri i razgovori sa akademicima.

Načelnik opštine Krupa na Uni, Gojko Kličković, rekao je da opština nastoji da uredi spomen-područje koje bi bilo samoodrživo i u čijem bi sastavu, osim kulturnih i etno-sadržaja, bilo nekoliko privrednih koji bi bili u funkciji opstanka mještana.

Direktor OŠ “Branko Ćopić” Donji Dubovik, Slobodanka Nedimović, navela je da je literarni konkurs “I ja bi` da dohvatim mjesec” otvoren do 6. oktobra, kao i da je već pristiglo dvadesetak literarnih radova učenika osnovnih škola iz svih dijelova Srpske.

Konkurs su početkom septembra raspisali Organizacioni odbor za obilježavanje 100 godina od rođenja Branka Ćopića i Fonadacija “Branko Ćopić”, a za tri najbolja rada predviđene su nagrade.

Kako je rečeno, opština Krupa na Uni, Fondacija “Branko Ćopić” Banjaluka Zavičajno društvo “Branko Ćopić” Hašani, Zadužbina Branka Ćopića Beograd i Fondacija “Bašta sljezove boje” Novi Sad pokrenuće inicijativu da se u realizaciju projekta spomen-područje “Bašta sljezove boje” uključe Vlada Republike Srpske, Vlada Srbije, Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske, Srpska akademija nauka i umjetnosti i svi poštovaoci djela Branka Ćopića, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender