02. 12. 2021.
Pravila za izglađivanje nesporazuma: Čarobna riječ “izvini”

Pravila za izglađivanje nesporazuma: Čarobna riječ “izvini”

Pravila za izglađivanje nesporazuma: Čarobna riječ “izvini”

Priznajte sebi grešku
Izvinjenje ne može odmah da popravi stvar, ali može da pomogne u obnovi odnosa, i to samo ako je iskreno. Prije nego se izvinite treba najprije priznati samom sebi u čemu ste pogriješili. Druga strana će tako lakše oprostiti ako zna da krivac zna gdje je pogriješio i čime ih je uvrijedio.

Ne prebacujte krivicu
Najbolje je ne izvinjavati se, ako to zaista ne mislite, jer ćete time samo dodatno povrijediti drugu stranu. „Nisam tako mislio, ali tvoj stav je…“ – takvim frazama prebacujte krivicu i pokazujete da i dalje mislite da problem nije u vama već u nekom drugom. Najbolje je preuzeti odgovornost i izviniti se, ali tako da ne uvrijedite drugu stranu još više.

Iskrenost nije u poklonima
Toplo i iskreno izvinjenje vidjeće se na licu i u tonu glasa bolje nego bilo koji skupocjeni poklon. Veliki gestovi tek privremeno rješavaju stvar dok se problemi i dalje samo gomilaju. Pokloni ne poručuju da vam je žao već se shvataju kao mito.

Zaboravite na polovična rješenja
Polovično izvinjenje ne koristi nikome i samo pogoršava stvari. Umjesto „nisam tako mislio“ ili „pretjeruješ“ recite nešto poput „pogriješio sam“ ili „nije to trebalo da uradim“.

Pokažite da se loše osjećate
Pokažite da se istinski kajete zbog svojih postupaka i znate da su isti nekoga povrijedili. Time priznajete njihovu bol, ali i pokazujete kako se i vi „jedete“ zbog svojih riječi.

Uradite to što prije
S izvinjenjem ne treba čekati predugo i najbolje je izviniti se što prije. Sačekajte tek toliko da se strasti smire, ali ne predugo jer će se stvari samo zakomplikovati. Što druga strana ima više vremena za razmišljanje to će više analizirati vaše postupke i greške. To može da rodi samo još veće zamjeranje.

Pazite šta radite
Nakon izvinjenja bar neko vrijeme bi trebalo da budete vrlo pažljivi da ne ponovite sličnu grešku. Ako je ponovite, ispašće ili da je vaše izvinjenje bilo lažno ili da ste u principu nepažljivi i da niste u stanju da vodite računa o potrebama drugih, što svakako nije za pohvalu. (Alo)

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender