02. 12. 2021.
Za glasanje iz inostranstva prijavljeni i umrli

Za glasanje iz inostranstva prijavljeni i umrli

Brazil: Bez “selfija” na biračkim mjestima

Prema brazilskim zakonima, nezakonito je unositi naprave za snimanje u glasačke kabine, a glavni razlog je borba protiv kupovine glasova.

Brazilske vrhovne izborne vlasti navele su da postoje izvještaji da su proteklih godina u Rio De Žaneiru kupovani glasovi birača, i tom prilikom su selfiji snimljeni u biračkim kabinama služili kao dokaz da su glasači, potkupljeni tehničkim uređajima, hranom, ili malim iznosima novca, ispunili svoje dio “dogovora”.

Ipak, uprkos zabrani unošenja mobilnih telefona i kamera u kabine, oni koji budu htjeli da ovjekoveče svoje glasačko iskustvo moći će da zaobiđu zabranu pošto su izborne vlasti najavile da na biračkim mjestima neće biti pretresa građana.

Brazilci u svijetu spadaju među najaktivnije korisnike društvenih mreža i jedno su od vodećih globalnih tržišta za fejsbuk i tviter.

Predstojeći predsjednički izbori dodatno su intenzivirali korišćenje tih mreža, pa je samo na fejsbuku od jula zabilježeno 240 miliona aktivnosti vezanih za glasanje, poput lajkova, postova i razmjena, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender