02. 12. 2021.
Dačić: Neka dođe i Obama ako hoće

Dačić: Neka dođe i Obama ako hoće

Dačić zahvaljuje zbog 5. oktobra

On je gostujući na RTS rekao da će možda zvučati ironično ako se zahvali snagama DOS-a, te istakao da je Srbija do sada imala mnogo propuštenih prilika. Takođe, govorio je o posjeti predsjednika Rusije Vladimira Putina, kao i o nadama za početak pregovora Srbije sa Evropskom unijom.

“Da se 5. oktobar nije desio građani ne bi mogli da vide kakvi su oni koji su došli na vlast posle revolucije, a ni SPS se ne bi nikada promenio. Srbi su u istoriji imali mnogo propuštenih prilika, a jedna od njih je 5. oktobar. Sada to sebi ne smemo da dozvolimo; imamo priliku i legitimitet da stignemo daleko ispred, izgubili smo mnogo vremena, dok su druge zemlje nepravedno išle ispred nas. Želje ljudi za promenama ne moraju da znače da su oni njima zadovoljni, ali želimo da stvorimo jednu bolju Srbiju”, rekao je Dačić.

On je govorio i o odnosima u vladajućoj koaliciji, koji se čine narušenim poslije uvreda koje je poslanik SNS Aleksandar Jovičić izneo na račun njega i Branka Ružića.

“Uvek ima nekakvih ličnih stavova i gospodin Vučić i ja nismo to komentarisali. Mogu da kažem u naše zajednično ime da su odnosi dobri i korektni od samog početka. Još od formiranja prethodne Vlade govorilo se da se koalicija raspada, ali odnosi su dobri i mi smo posvećeni pitanjima kojima se bavimo kao Vlada”, naveo je Dačić.

Ministar inostranih poslova je opširno govorio o daljim koracima Srbije u namjeri da se započnu pregovori o priduživanju Srbije Evropskoj uniji.

“Nama dolazi redovni izveštaj i ako gledamo Zapadni Balkan Srbija će imati najbolju ocenu, što je za nas veliko priznanje. Treba istaći da će se pojaviti kritike, zamerke i mišljenja, da ih nema Srbija bi već bila u EU, ali i kada bi se uveli sistematski pregledi aktuelnih članica pitanje je kakve bi ocene i one dobile”, istakao je Dačić.

On je naveo da je osnova za, kako je naveo, sveokupnu reformu, unutrašnja reforma, te da je neophodno usklađivanje zakonodavstva Srbije sa zakonodavstvom Evropske unije.

“Kada je reč o poglavlju 35, tu imamo pat poziciju sa Kosovom, koje nema Vladu i mi nemamo sa kime da razgovaramo. Nadamo se da ćemo do kraja godine otvoriti to, kao i poglavlje 32, ali to nećemo dobiti bez takozvanih veto poglavlja 23, 24 i 35, kod kojih postoji mogućnost prekida pregovora. Poglavlje 32 govori o finansijskoj kontroli, a u tom smislu nema razlika između pozicija Srbije u EU, pošto su svi papiri prošli evropske instance”, objasnio je Dačić.

Potpredsjednik Vlade Srbije je istakao da posjeta predsjednika Rusije Vladimira Putina nema veze sa željom Srbije da bude članica EU.

“U okviru primedbi biće sigurno navedeni problemi oko slobode medija, pitanje Južnog toka, kao i usaglašavanja spoljne politike Srbije sa spoljnom politikom Evropske unije. Imamo obavezu da do kraja pregovora to učinimo, ali od širokog domena pitanja danas je jedina razlika u stavu oko sankcija Rusiji”, zaključio je Dačić.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender