27. 11. 2021.
Pobjeda Hamiltona u sjenci nesreće: Bjanki bez svijesti

Pobjeda Hamiltona u sjenci nesreće: Bjanki bez svijesti

Pobjeda Hamiltona u sjenci nesreće: Bjanki bez svijesti

Hamilton je do osme pobjede ove sezone, 30. u karijeri, došao u vremenu od 1:55:22.617 minuta, u izuzetno lošim uslovima zbog tajfuna koji je pogodio „Suzuku“.

Drugo mjesto zauzeo je drugi vozač Mercedesa Niko Rozberg, ispred Sebastijana Fetela u bolidu Red Bula.

Vozač Marusje Žil Bjanki ostao je bez svijesti u udesu tokom Velike nagrade Japana i odmah je prebačen u bolnicu.

Do teškog udesa je došlo kada je Bjanki bočno udario u kran koji je bio pored staze da bi iznio bolid Adrijana Zutila, koji je prethodno izleteo.

Više informacija o stanju francuskog vozača nema, samo su se pojavile informacije da nije odgovarao kada ga je tim pitao da li je dobro.

Svjetska automobilska federacija je potom objavila da je Bjanki ostao bez svijesti i da je prebačen u bolnicu, bez davanja više detalja.

Zutil, koji je vidio udes, rekao je da je cijela scena bila strašna, da Bjanki nije izgledao dobro, ali da je sada u dobrim rukama. Njemački vozač je, takođe, istakao da ne želi da iznosi više detalja.

Poslije tog incidenta trka za Veliku nagradu Japana, vožena u teškim vremenskim uslovima, je prekinuta, a na njoj je trijumfovao vozač Mercedesa Luis Hamilton.

Hamiltonov trijumf ostao je u sjenci incidenta u samom finišu trke, u kojem je učestvovao Bjanki, ali za sada nema nikakvih zvaničnih potvrda, osim da se sve desilo u 15. krivini.

http://www.youtube.com/watch?v=jxhWz79L3Mk

Francuz je udario u jedno redarsko vozilo, koje je došlo da izvuče bolid Adrijana Zutila, koji je imao udes nekoliko trenutaka ranije. Kada je tim pitao Bjankija da li je dobro, on nije odgovorio. Pošto mu je pružena pomoć, on je ambulantnim vozilom prebačen u bolnicu, pošto zbog vremena to nije bilo moguće učiniti helikopterom.

Veliku nagradu Japana obilježili su loši vremenski uslovi u kojima se Hamilton najbolje snašao. Trka je krenula iza bezbjednosnog vozila, a na isti način je i završena. Hamilton je po nastavku trke bio iza Rozberga, da bi ga sjajno pretekao i brzo se odvojio, a potom održavao tu prednost. Fetel je do podijuma došao poslije velike borbe sa timskim kolegom Danijelom Rikardom i Džensonom Batonom u bolidu Meklarena.

Iza najbolje petorice slijedio je dvojac Vilijamsa, Valteri Botas i Felipe Masa, i vozač Fors Indije Niko Hilkenberg. Prvu desetoricu kompletirali su Žan-Erik Vernj u bolidu ekipe Toro Roso i drugi vozač Fors Indije Serhio Peres.

Do kraja sezone ostale su četiri trke, a Hamilton je zahvaljujući pobjedi povećao svoju prednost u odnosu na Rozberga na deset bodova. Naredna trka vozi se već 12. oktobra za Veliku nagradu Rusije u Sočiju.

(B92)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender