02. 12. 2021.
Zimnica – dar ljubavi

Zimnica – dar ljubavi

Zimnica – dar ljubavi

Termičkim obrađivanjem hrane se često gube neka nutritivna svojstva namirnica, prije svega vitamina rastvorljivih u vodi.

Zato se i savjetuje da smanjimo dužinu kuvanja hrane koja ne zahtijeva dugo krčkanje. Ovo je preporuka kako za svakodnevno pripremanje obroka, tako i za zimnicu. Preporučuje se i pranje voća i povrća u porculanskim ili plastičnim posudama, dok za sječenje treba koristiti noževe od nerđajućeg čelika, kako bi se što više očuvali važni sastojci, prije svega količine C vitamina.

z1

Sa druge strane imate i zimnicu, poput turšije i kiselog kupusa koja potpuno zadržava prirodna svojstva povrća. Kolumbovi moreplovci preživješe dugu plovidbu i osvojiše nove svijetove jedući kiseli kupus koji je spriječio nastanak skorbuta, bolesti nedostatka vitamina C.

Konzervans birajte pažljivo

Prije svega zbog konzervansa, aditiva, velike količine soli, esencije, alkoholnog sirćeta, limuntusa… koji remete stanje ravnoteže u našem organizmu, mnogi zimnicu ne doživljavaju kao zdravu hranu. To jeste tačno, ali dostupni su nam i brojni recepti za zimnicu bez kuvanja, soljenja i kiseljenja limuntusom, sa medom, začinima i prirodnim konzervansima. Ako se i dohvatite nekog recepta koji zahtijeva pomenute konzervanse budite škrti u njihovoj primjeni.

Kiseli kupus, da!

Sadrži izotiocijanate – materije koje spečavaju rast malignih ćelija. Ovih materija nema u sirovom i kuvanom kupusu. Inače, kiseo kupus je bogat vitaminima, gvožđem i vlaknima. Šolja kiselog kupusa ima samo 44 kalorije. Sadrži 2,2 gr proteina, 0,4 gr masti, 6,8 gr ugljenih hidrata, 8 gr vlakana, malo vitamina A, vitamine B1 i B2, 18 miligrama vitamina C, 730 miligrama soli, kalijum, kalcijum i malo gvožđa.

Evo šta sve može da izliječi kiseli kupus

Kiseljenjem kupusa stvara se vitamin B12, neophodan našem organizmu za sve procese stvaranja crvenih krvnih zrnaca i održavanje optimalnih količina gvožđa u organizmu. Inače, vitamina B12 ima u mesu, pa je kiseli kupus vrijedna hrana vegana i vegetarijanaca.

Kiseli kupus je, dakle, izuzetno zdrav, ali zbog viška soli kojom se čuva njegova svježina, nije za preporuku mnogim hroničnim bolesnicima. Šta učiniti? Oprati ga od soli neposredno prije jela, što će značajno smanjiti opasnost od skoka pritiska i otoka.

Domaća zimnica ima prednost

U industrijskoj, kupljenoj zimnici su prisutni sulfati kao konzervansi koji kod djece sklone astmi mogu da izazovu teškoće sa disanjem. Velika količina sirćeta u njoj nije za preporuku. Kupovna zimnica pasterizacijom na visokim temperaturama ubija laktobacile, pa nema njihovog korisnog efekta na varenje.

Kupovna, domaće zimnice, koje ima sve više u ponudi, ima prednosti ako znate ko je pripremao, imate povjerenja da su kvalitet plodova i način pripremanja bili dobri.

Strerilizacija posuđa čuva zimnicu

Dobro deterdžentom oprane tegle i flaše treba sterilisati u posudi napunjenoj hladnom vodom koju postepeno treba zagrijavati do ključanja. Koristite ih odmah dok su vrele ili ukoliko ih vadite ranije, poslažite ih na suvu, čistu, ispeglanu krpu sa otvorom okrenutim na dole. Iskuvati se moraju i zatvarači i poklopci, a ako su lako topivi očistite ih alkoholom. Sterilizacija posuđa moguća je i u rerni na temperaturi od 100 C.

z3

Danas, kada tokom cijele godine možemo kupiti sve vrste voća i povrća iz uvoza, ipak je bolje pripremati klasičnu zimnicu od voća i povrća uzetog u vrijeme njegovog prirodnog sazrijevanja. Na taj ćemo način, uz pravilan postupak kiseljenja i ukuvavanja, možemo osigurati da voće i povrće zaista i zadrži svoju hranjivu vrijednost.

Dar ljubavi

Tradicija pripremanja, dar ljubavi kroz zalogaj porodici, miris mamine kuhinje, prijatnost sjećanja na djetinjstvo i radost otvaranja prve tegle ajvara ili džema od šljiva. To je mama pripremila! Ili to je baka pripremila. To je život zajedništva porodice u kome zimnica ima svoje mjesto. Domaća zimnica ima ukus ljubavi, a ljubav liječi, dakle veoma je zdrava.

.
Ass. mr. sc. med. dr Tatjana Mraović, dijetolog Savjetovalište za ishranu VMA
(pharmamedica.rs)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender