02. 12. 2021.
Argentinska predsjednica: Amerikanci hoće da me eliminišu

Argentinska predsjednica: Amerikanci hoće da me eliminišu

Argentinska predsjednica: Amerikanci hoće da me eliminišu

“Ako mi se nešto dogodi neka niko ne gleda prema istoku, već prema sjeveru i stvarima koje se čine u diplomatskim kancelarijama”, rekla je Kiršnerova na državnoj televiziji.

Ona je ranije objavila informaciju, koju je dobila iz izvora bliskih papi Franji, da joj stižu prijetnje islamskih terorista.

Kiršnerova vodi verbalni rat sa Vašingtonom oko isplate kamata i optužuje američke investitore koji odbacuju argentinske planove za rekonstrukciju duga.

Na nedavno održanoj Opštoj skupštini UN, Kiršnerova je ocijenila da se radi o svojevrsnom ekonomskom i finansijskom terorizmu.

“Ti ljudi su ekonomski teroristi koji financijskim špekulacijama stvaraju siromaštvo” – pojasnila je ona.

Problem je rekonstrukcije isplata argentinskog nacionalnog duga nastalog nakon 2001. godine.

Argentinska predsjednica došla je u sukob i sa američkim okružnim sudijom Tomasom Grisom, koji je krajem juna blokirao isplatu 539 miliona dolara namijenjenu vlasnicima državnih obveznica.

Sudija je zabranio isplatu duga dok se u potpunosti ne isplati dugovanje manjoj grupi američkih “hedž” fondova.

“Ovo sve dolazi od jednog senilnog sudije. Možda će me uhapsiti sljedeći put kada se zaputim u NJujurok, ali ja ću tamo svejedno otići”, poručila je Kiršnerova.

Usprkos presudi američkog suda, Argentina je isplatila 161 milion dolara kamata, objavilo je ministarstvo privrede. Taj novac namijenjen je lokalnim kreditorima, a ne kako je presudio sudija američkim “hedž” fondovima.

Kiršnerova “ratuje” i sa argentisnim ekonomskim organizacijama koje traže inostranu pomoć.

Ona vjeruje da je tim organizacijama u interesu devalvacija pesa, kojeg je američka agencija “Blumberg” ocijenila kao “valutu najgorih performansi na svijetu nakon što je u posljednjih godinu dana peso izgubio 22 odsto vrijednosti”.

“Jasno je da ne žele da nastavimo sa rekonstrukcijom duga, a ne žele ni kraj ugovora o radu – žele da nas vrate u prošlost kada je Argentina bila na koljenima i molila pozajmice po nevjerovatno velikim kamatnim stopama”, tvrdi Kiršnerova.

Što se multilateralnih organizacija tiče, dvedesetih godina prošlog vijeka Argentina je bila pri vrhu zemalja Južne Amerike.

“Kada se ta kula od karata srušila, umjesto da nam skoče u pomoć, svi oni su potrčali da spašavaju svoj novac”, rekla je Kiršnerova.

Ona je na meti kritika opozicije zbog ekonomske politike, a jedan od argentinskih političkih analitičara Ignacio Fidanza smatra da optužbama na račun SAD Kiršnerova želi da skrene pažnju sa ekonomskih problema kod kuće.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender