27. 11. 2021.
Sastanak Dodika, Cvijanovićeve i Putina

Sastanak Dodika, Cvijanovićeve i Putina

Nije bilo ličnog poziva: Dodik će se možda sresti s Putinom u Beogradu

“Vjerujem da ćemo imati priliku da se sretnemo. U svakom slučaju, to zavisi od protokola Srbije i obaveza koje ruski predsjednik tamo ima”, rekao je Dodik sinoć za RTRS.

On je istakao da Ruska Federacija podržava Dejtonski sporazum onako kako je napisan.

“To znači podršku BiH i njenom teritorijalnom integritetu, ali i entitetima koji imaju ogromne nadležnosti”, rekao je Dodik i dodao da posjeta Putina Beogradu predstavlja snažnu poruku Srbiji, srpskom narodu i cijelom svijetu, da Srbija ima odlične odnose i želi da širi svoju međunarodnu saradnju.

Dodik je istakao da je nedavni sastanak sa ruskim Putinom u Moskvi bio važan kako bi se nastavila praksa u Savjetu bezbjednosti UN da ruski ambasador iznese stavove Republike Srpske onda kada se tamo pojavi visoki predstavnik za BiH sa svojim izvještajem, koji je po pravilu negativan prema Republici Srpskoj.

On je rekao da Republika Srpska ostaje na evropskom putu i može da učestvuje i u razgovorima o Ustavu BiH.

“Minimum za koji mislimo da možemo ostati u okviru BiH je konfederalno uređenje BiH ili čak unija dvije-tri republike, države u okviru toga”, istakao je Dodik.

Dodik je rekao da je jedini spas za ono što stranci žele da vide navodno teritorijalni integritet, jer bilo kakva vrsta centralizacije BiH ne dolazi u obzir.

On je rekao da Srpska ostaje u razgovorima o evropskim pitanjima, ali da nikada nije smatrao da je put ka Evropi jedina alternativa.

“Zato je dobro organizovati razgovore sa svima i držati kontakte. Za nas je legitimna Ruska Federacija koja ima svoj potencijal i svog predsjednika”, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da uvažava EU, Veliku Britaniju i Ameriku, ali da posebno uvažava Rusku Federaciju.

“U razgovorima sa ruskim zvaničnicima nikada nismo imali političke zahtjeve, za razliku od zapadnih koji su nas uvijek politički uslovljavali, čak i za malu humanitarnu pomoć”, zaključio je Dodik.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender