27. 11. 2021.
Ukinuta vanredna situacija u Laktašima

Ukinuta vanredna situacija u Laktašima

Obustavljena istraga, pisanje grafita ”Slobodne republike” nije krivično djelo

Okružni tužilac je kao obrazloženje naveo da je policija iz Laktaša načinila grešku jer je Okružnom tužilaštvu uputila izvještaj o počinjenom krivičnom djelu “oštećenje tuđe stvari”, iako je u pitanju prekršaj, te je naveo da ispisivanjem grafita na zgradi u vlasništvu SNSD-a Laktaši nije počinjeno navedeno krivično djelo, jer sam objekat nije pretrpio štetu, te se isti može koristiti kao i u prvobitnom stanju.

Navedeno je još i to da se parola “Pakao je prazan, svi đavoli su ovdje” ne može tumačiti kao krivično djelo, jer KZ ne poznaje “uvredu” kao krivično djelo.

Mirko Komljenović, jedan od aktivista Slobodne Republike, kaže da nije potpuno tačno da je policija u Laktašima napravila grešku.

Stanković „naredio“ krivičnu prijavu

-Naime, ja sam u policijskoj stanici Laktaši prvobitno trebao potpisati izvještaj o počinjenom prekršaju, ali taman kada sam trebao staviti svoj potpis, službeniku koji me je obrađivao je zazvonio telefon. Nakon jako kratkog razgovora spustio je slušalicu i rekao: “Jebiga, sad sve moramo ispočetka.” Na moje pitanje šta to moramo ispočetka, rekao mi je da je Budo Stanković zvao nekoga i da su dobili naređenje da se počinjeni prekršaj okvalifikuje kao krivično djelo. Na to je službenik još i dodao kako on za svojih 30 godina službovanja nikada nije vidio da za ispisivanje grafita ide izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, kaže Komljenović.
Ocjenjuje da se tu ne radi o greški policije iz Laktaša, nego o pokušaju tajkuna bliskom vlasti da uz pomoć poslušnika iz institucija sistema i zloupotrebom istih tih institucija „izgura svoju ‘pravdu’ i svoj ‘zakon'”, pojašnjava Komljenović.

Četvorica aktivista Slobodne Republike uhapšeni su 20. avgusta u Trnu kod Laktaša zbog ispisivanja grafita „Pakao je prazan, đavoli su ovde“ na zgradi laktaškog SNSD-a.

Predsjednik Izvršnog odbora SNSD Laktaši Budimir Stanković rekao je tada da pisanje pomenutog grafita „nije izraz demokratije, već vandalizma i da predstavlja podvalu građanima Laktaša“.

(Istinito/Kontakt)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender