27. 11. 2021.
Studenti protestuju, blokirali Beograd

Studenti protestuju, blokirali Beograd

Studenti protestuju, blokirali Beograd

Zbog toga je blokirana Nemanjina ulica, a problema sa gužvama u saobraćaju ima i u drugim delovima grada. Ttokom protesta policija je počela da propušta vozila koja skreću iz Resavske kroz Nemanjinu ulicu, ka Železničkoj stanici. Suprotni smer i dalje je potpuno blokiran.

Oko 12.30 časova predstavnici studenta, njih petoro, šestoro, među kojima i Danilo Jeremić, predsednik SKONUS-a, su ušli u zgradu na razgovor sa predstavnicima ministarstva, javlja naš reporter.

Prethodno se Jeremić obratio studentima rekavši “da je cilj nadležnih u prosveti da razdvoje studente i posvađaju, ali da im oni poručuju da će ostati jači nego ikad.”

“Nije tačno saopštenje da se studenti nisu žalili na izmene zakona. Žele neistinama da nas razjedine. Krajnje vreme je da studenti kažu ko su i šta su” , rekao je Jeremić.

Studenti su još jednom ispred ministarstva izneli svoje zahteve i naglasili da će, ukoliko oni ne budu ispunjeni, oraganizovati veliki protest 13. okotobra.

Studenti traže:1. Šest obaveznih ispitnih rokova umesto pet.

2. Pravo finansiranja iz budžeta godinu dana po isteku redovnog trajanja studija za generaciju koji su studije upisali 2010, 2011. i 2012. godine.

3. Da prva generacija bolonjaca koja je upisala fakultet 2006. godine može da nastavi studije.

4. Izradu novog Zakona o visokom obrazovanju uz aktivno učešće relevantnih studentskih predstavnika, i početak rada na nalaženju dugoročnog rešenja problema kvaliteta nastave, opterećenja i nedovoljno jasno definisanih programa studija i studentskih kurseva.

Studenti su tokom protesta pevali  pesmu koju su posvetili ministru Verbiću: “Studenti, studenti, ajmo svi u glas.. ministar Verbić je izdao nas”, kao i “Šest rokova hoću ja, neću jedan, neću dva”.

Učesnici protesta su otpevali pop – hit “Za dobra stara vremena”, a uzvikuju i “Srbija, Srbija…” i “Lopovi”, “Lopovi”, “Vratite nam rokove, pokrali ste studente”…

Oni nose transparente: “Jedan ispit – cela školarina”, “Borba za pravo na studiranje”, Predsednik nas sigurno razume”, “Zašto nas lažete” i “Studiranje na vodi”….

Kolona je na početku protesta prošla kroz centar grada, Terazijama i ulicom Kralja Milana. Druga grupa studenata došla je sa Voždovca i susreli su se na trgu Slavija i odatle otišli do Ministarstva prosvete.

Okupljanja studenata pred protest ispred Ministarstva prosvete su počela još oko 11 sati i od tada vlada haos u saobraćaju.

Brankova ulica je blokirana jer su studenti krenuli i sa Novog Beograda, gužva je i u Ulici carice Milice – na svim prilazima prema Zelenom vencu. Gužve su i u Prizrenskoj ulici prema Terazijama. Terazijski tunel funkciniše. I Ulica kneza Miloša i svi priključci su blokirani, rekli su za MONDO u Žutom taksiju.

Na kratko je bio blokiran Bulevar JNA u pravcu ka Autokomandi. Pojedine ulice u centru grada policija je zatvorila, pa je i tu velika gužva.

Putnici iz gradskih autobusa javili su da je saobraćaj u Bulevaru oslobođenja bio zaustavljen oko 15 minuta, nakon čega su automobili i autobusi krenuli ka Autokomandi.

(Mondo)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender