02. 12. 2021.

EU: BiH na začelju

Biće ukazano na neophodnost dijaloga kada je riječ o pitanjima spoljne politike i regionalne saradnje, te će u tom kontekstu biti istaknuta Strategija jugoistočna Evropa 2020 Savjeta za regionalnu saradnju.

Kada je riječ o BiH, jasno će biti rečeno da napretka nije bilo za razliku od ranijih godina kada su se tražile varijacije razlitičitih izraza o malom napretu kao što su “mali” ili “ograničen” progres, istakao je visoki zvaničnik EU.

Za Srbiju će, između ostalog, biti istaknuto da je otvaranje pregovora bila prekretnica i da se može reći da je ta zemlja lokomotiva napretka u regionu, ali da otvaranja narednih poglavlja zavisi od normalizacije odnosa sa samoproglašenim Kosovom.

Crna Gora je tokom prošle godine imala dosta napretka u poglavljima koji se odnose pitanja tehničke prirode, ali nedovoljno u pitanjima koji se odnose na vladavinu zakona, dok će za Makedoniju biti ukazano na nedostatak napretka u unutrašnjopolitičkom ambijentu i postojanje određenih međuetničkih tenzija.

Govoreći o izjavama budućeg šefa Evropske komisije Žan Kloda Junkera i komesara za politiku susjedstva Johanesa Hana da neće biti proširenja EU tokom njihovog mandata, zvaničnik EU je naglasio da to ne bi trebalo da brine stanovnike zapadnog Balkana, jer je realno da u narednih pet godina nijedna zemlja neće biti potpuno spremna za članstvo.

Visoki zvaničnik EU naglasio je da je Han “veoma privržen” politici proširenja, te da očekuje da bi krajem mandata Junkerove komisije Srbija i Crna Gora biti blizu članstvo, dok će BiH možda dobiti status kandidata.

Za sve zemlje zapadnog Balkana, aspirante za članstvo u EU biće primijenjen takozvani koncept “novog pristupa” koji podrazumijeva da se na početku procesa pregovora otvaraju poglavlja 23 i 24, koji se odnose na borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, vladavinu zakona, reformu pravosudnog sistema, te da to budu i poglavlja koja će posljednja biti zatvorena.

(Agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender