02. 12. 2021.
Evo kako da se riješite prehlade za 24 časa

Evo kako da se riješite prehlade za 24 časa

Evo kako da se riješite prehlade za 24 časa

Profesor Ron Ekls sa Univerziteta u Kardfu daje savjete kako se treba ponašati prvog dana prehlade i kako prevazići prve simptome.

Oni koji su suočeni s prehladom na razne načine pokušavaju da je se riješe. Od tradicionalnih „bapskih“ biljnih recepata, lijekova koji su u slobodnoj prodaji u apoteci ili “putem kojim se rjeđe ide”, odnosno odlaskom do najbližeg doma zdravlja.

Prijema riječima Rona Eklsa, ukoliko se pridržavamo uputstava i preporučenih koraka, moguće je otarasiti se dosadne prehlade.

Ako se probudite i osjećate prve simptome prehlade (suvo grlo, malaksalost, kijavica), najbolje je započeti dan tuširanjem toplom vodom. Tuširanje toplom vodom će opustiti mišiće i otvoriti zapušene i ponekad bolne sinuse na početku prehlade.

Preporuka je prvog dana biti na dijeti i ne konzumirati tešku hranu. Za doručak obavezno voće ili cijeđena pomorandža, koje će obezbijediti dovoljnu količinu vitamina C.

Za zapušen nos, kao jedan od najdominatnijih simptoma prehlade, najbolje je unositi što više tečnosti. Topli napici s dodatkom đumbira kao i čajevi od mente su podjednako dobri za smirivanje upaljenog grla kao i za zapušen nos.

Najveći broj oboljelih od prehlade izbjegava bilo kakav vid fizičke aktivnosti, ali prema riječima profesora Eklsa, lagana šetnja prije ručka je odličan način za podizanje imunog sistema, što će biti od pomoći u daljoj borbi protiv prehlade.

Unos “ljutih” namirnica kao što su đumbir, luk ili ljute papričice pomoći će u borbi protiv bakterija, prije svega zbog svog antibakterijskog dejstva kao i u čišćenju sinusa.

Topla kupka na kraju dana je idealna za umorne i bolne mišiće. Ovo će biti ujedno i posljednji udarac koji će pomoći da prehlada napusti vaš organizam. Da bi organizam u potpunosti vratio snagu i podigao imuni sistem, neophodno mu je obezbijediti osmočasovni san. Prije spavanja ne pijte energetska pića, kafu ili alkohol.

(Daily Mail/B92)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender