08. 12. 2021.
Sorensen: Građani BiH zaslužuju bolje

Sorensen: Građani BiH zaslužuju bolje

Sorensen: Građani BiH zaslužuju bolje

Istakao je da u Izvještaju nema nikakvih iznenađenja, ali da postoji nekoliko pozitivnih stvari.

– Ukupna slika prikazuje BiH kao jednu zemlju koja se susreće s nizom izazova. BiH i građani zaslužuju mnogo bolje i imate sve mogućnosti da se priključite EU, a jedina stvar koja vas sprječava jeste vi sami i to je razočaravajuće – poručio je Sorensen.

Naglasio je da je Izvještaj urađen na osnovu informacija iz različitih izvora kao što su nevladine organizacije i različiti administrativni izvori, ali da ove godine Izvještaj nema informacije od predstavnika vlasti u BiH, jer se nije mogao postići dogovor o sadržaju te informacije.

– To samo po sebi pokazuje koji su problemi koje naglašava sam Izvještaj, a to je nemogućnost da se usaglase prioriteti i politike. Koordinacija jeste jedna od slabosti u strukturi BiH i demonstrirana je u činjenici da nije bilo odgovora iz BiH na sam Izvještaj – naglasio je.

Dodao je da se problemi u političkom smislu odražavaju u nemogućnosti ili nepostojanju volje u BiH da ispuni svoje međunarodne obaveze koje je preuzela članstvom u Vijeću Evrope ali i u smislu implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava.

– Što se tiče ekonomskog aspekta, pored pozitivnih pomaka u smislu upravljanja Fiskalnog vijeća i usvajanja budžeta, ostala pitanja nisu zadovoljavajuća – kazao je.

Sorensen je naglasio da je vrlo jasno da BiH u ekonomskom smislu ima značajne izazove s kojima će se susresti u narednom periodu, ne samo u smislu potencijalnog članstva u EU, već i naplate dugova koji će uskoro sustići ovu zemlju.

– Mora se odgovoriti na pitanje i riješiti problemi poput otvaranja radnih mjesta, generisanja prihoda i slično. Mi zaista želimo da vidimo napredak u BiH – istakao je.

Sorensen je kazao da ostavlja veliki zadatak svom nasljedniku te dodao da su zadaci jasni, a to su otvaranje novih radnih mjesta. Takođe je istakao da je pozitivno što Delegacija EU u BiH ostaje uz BiH te da ima plan.

Kao pozitivne stvari u Izvještaju Sorensen je naveo uspostavljanje tijela za borbu protiv korupcije, i uspješno proveden popis stanovništva.

– Međutim, ove stvari nisu dovoljne, jer nije dovoljno uspostaviti Agenciju za borbu protiv korupcije, već morate imati i osoblje i osigurano finansiranje – objasnio je Sorensen.

Evropska komisija zaključila je u svom Izvještaju o napretku u 2014. godine da je BiH postigla veoma ograničen napredak, javlja Fena.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender