09. 12. 2021.
Turska: Policijski čas, 18 mrtvih

Turska: Policijski čas, 18 mrtvih

Turska: Policijski čas, 18 mrtvih

Naime, protesti širom Turske organizovani su zbog odbijanja vlasti da sprovedu vojnu akciju protiv džihadista Islamske države i zauzimanja dijelova Kobanea, kurdskog strateškog grada u Siriji, na granici s Turskom, objavili su turski mediji.

U protestima, održanim u više gradova, uključujući i one na jugoistoku zemlje većinom nastanjene Kurdima, povrijeđeno je na desetine ljudi, prenijele su agencije.

U Istanbulu i još najmanje šest gradova Turske došlo je do sukoba policije i demonstranata, koji su protestovali zbog napredovanja džihadista Islamske države.

Demonstranti su tokom prethodne noći podigli barikade u nekoliko istanbulskih četvrti i bacali su kamenice i dimne bombe na policiju, čiji je jedan pripadnik povrijeđen.

Turska policija je upotrijebila suzavac i vodene topove da bi razbila slične proteste u gradovima naseljenim uglavnom Kurdima – Dijarbakiru, Batmanu, Vanu, Sirnaku, Sanliurfiju i Hakariju.

Džihadisti su u ponedjeljak uveče zauzeli tri okruga u Kobaneu, gradu na granici s Turskom.

Više od 2.000 sirijskih Kurda, među njima žene i djeca, evakuisano je iz Kobanea, dok borci Islamske države napreduju ka centru, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender