08. 12. 2021.
Vučić: Ne mijenjamo stav prema Rusiji

Vučić: Ne mijenjamo stav prema Rusiji

Značajan napredak Srbije, najbolje ocjene u regionu

Evropski zvaničnici ocijenili su poslije objavljivanja izvještaja da Srbija mora da se fokusira na vladavinu prava, medijske slobode, slobode izražavanja, primenu medijske strategije, državnu upravu i normalizaciju odnosa sa Kosovom.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao da je djelimično zadovoljan izvještajem EK o napretku Srbije i da bi u pojedinim dijelovima on bio oštriji od EK, ali i da je Srbija dobila najbolje ocjene u regionu.

Vlada je prema ocjeni EK, odlučno i dobro pripremljena ušla u prvu fazu pregovora o pridruživanju.

Pozitivno je ocijenjen početak reformi javne uprave i finansijske administracije, program privrednih reformi i usvajanje novih zakona uz ocjenu da su neopodni značajni napori da se smanji deficit, poveća efikasnost naplate poreza i uvede fiskalna disciplina. Pozitivno je ocijenjeno i uspešno održavanje Parade ponosa.

EK je konstatovala da je primjena usvojene strategije protiv korupcije u ranoj fazi i da je važno uspostaviti snažne instrumente za kontrolu i koordinaciju.

Šef Delegacije EU u Beogradu Majkl Devenport izjavio je, nakon što je premijeru Vučiću uručio Izvještaj EK o napretku Srbije, da uprkos teškoćama i izazovima sve ide po rasporedu, te da u pregovorima do sada nije izgubljen nijedan dan.
“Želim da istaknem visok stepen posvećenosti i profesionalnosti državne administracije čitavom procesu”, rekao je Devenport i najavio da je planirano da proces skrininga bude završi do marta 2015. godine.

Devenport je rekao da EU očekuje da Srbija usklađuje svoje stavove sa stavovima EU u pogledu bezbjednosne politike, kao i da će morati da pojača napore u usklađivanu sa standarima EU, što se tiče zaštite životne sredine i energetike.

U izvještaju EK konstatuje da je stepen usaglašenosti sa spoljnom politikom EU opao sa 89 odsto u 2013. na 62 odsto u ovoj godini.

S druge strane, EK je uočila da je Srbija načelno podržala suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, mada je bila uzdržana prilikom glasanja u generalnoj skupštini UN.

Devenport je rekao da će instrumenti za pretpristupnu pomoć biti glavni zajednički finansijski instrument, ističući da će Srbija na raspolaganju imati vise od 1,5 milijardi evra do 2020 godine, koje treba da se iskoriste u interesu svih građana, na putu ka EU.

Evropski komesar za proširenje EU Štefan File poručio je Srbiji da nastavi na isti način kao i do sada sa naporima u procesu pridruživanja Uniji.

“Izvještaj o napretku 2014: reforme, skrinizi i normalizacija su u toku, samo tako nastavite”, napisao je File na Tviteru.
Komesar je pohvalio visok stepen pripremljenosti i profesionalnosti sa kojim je Srbija ušla u proces skrininga, kao i napore vlasti na reformama pravosuđa, javne uprave i privrede.

Premijer Vučić je ocijenio da je izvještaj EK u najvećem dijelu objektivan i ozbiljan i da ima nekih političkih stvari o kojima se moze diskutovati.

“Mogao bih u pojedinim dijelovima da budem još oštriji od izvještaja” rekao je Vučić koji je naznačio da tu prije svega misli na stanje u pravosuđu i zaštiti životne sredine.

On je dodao da je Srbija nesumnjivo najbolje ocijenjena i najbolje prošla i da su i upućene zamjerke najmanje u odnosu na sve druge.

Kako je rekao, očekuje da radimo više, bolje i naporenije i podvukao da je ova vlada, i prethodna, radila u takvim uslovima gdje je morala da ispravlja i da donosi neke odluke za one stvari za koje nizašta kriva.

Zadovoljan je kako su ocijenjene reforme ekonomske mjere, kao i ocenom regionalne saradnje i podvukao da nema nijedne kritike na taj dio.

Srbija ne želi nikakve nemire, sukobe – želi unapređenje regionalne saradnje sa svim svojim prijateljima, rekao je Vučić.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender