02. 12. 2021.

Vasić: Prijava protiv Đokića je neutemeljena

Krivična prijava koju je Unija sindikata radnika zdravstva podnijela protiv ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petra Đokića je neutemeljena i služi u dnevnopolitičke svrhe uoči predstojećih izbora, izjavila je danas Srni pomoćnik ministra u resornom ministarstvu Mira Vasić.

Ona je istakla da ta prijava isključivo ima za cilj nanošenje profesionalne i političke štete ministru Đokiću i dignitetu Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Vasićeva je istakla da su neosnovane tvrdnje da Đokić onemogućava Uniji sindikata radnika u zdravstvu udruživanje i djelovanje, jer to nije u nadležnosti ministra.

“Unija je nakon svog organizovanja rješenjem ministra Đokića uredno upisana u registar sindikalnih organizacija koji vodi Ministarstvo i znači da po tom pitanju ni Đokić, ni Ministarstvo nisu učinili nikakav prekršaj, niti krivično djelo”, rekla je Vasićeva.

Prema njenim riječima, ministar rada i boračko-invalidske zaštite ne donosi samostalno rješenje o reprezentativnosti, nego samo deklarativno potvrđuje rješenje Odbora za utvrđivanje reprezentativnosti sindikata i poslodavaca.

Vasićeva je rekla da taj odbor nije postigao konsenzus, pošto su članovi odbora iz reda Saveza sindikata Srpske glasali protiv prijedloga reprezentativnosti Unije sindikata, to znači da Đokić nije mogao, niti je imao pravo da donese rješenje o utvrđivanju reprezentativnosti.

Upravni odbor Unije sindikata radnika u zdravstvu podnio je krivičnu prijavu protiv ministra rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Petra Đokića, jer im je, kako su naveli, nezakonito i samovoljno uskratio i onemogućio pravo na sindikalno organizovanje, prenose agencije.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić ocijenio je nekorektnom i političkom krivičnu prijavu Unije sindikata radnika u zdravstvu protiv njega, te dodao da je adresa za rješavanje pitanja reprezentativnosti u Savezu sindikata.

Đokić je rekao da Unija sindikata radnika u zdravstvu ima spor sa Savezom sindikata, a ne sa resornim ministrom i Vladom i da je on kao ministar učinio sve u skladu sa Zakonom o radu.

On je podsjetio da već duže vrijeme postoji spor između Unije udruženja poslodavaca i Saveza sindikata, koji se prenio i u Odbor za utvrđivanje reprezentativnosti, koji nije donio odluku, javlja ATV.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender