04. 12. 2021.
Krateri u Sibiru otkivaju tajnu Bermudskog trougla

Krateri u Sibiru otkivaju tajnu Bermudskog trougla

Krateri u Sibiru otkivaju tajnu Bermudskog trougla

Međutim, nakon mjeseci rada, naučnici smatraju da su za ove kratere odgovorne podzemne eksplozije gasa.

Ovo objašnjenje bi takođe moglo da objasni nestanak brodova i aviona u kontroverznom području poznatom kao Bermudski trougao.

Tri otkrivene džinovske rupe pokrenule su tvrdnje da je u pitanju ljudska smicalica, meteor pa čak i zalutala raketa.

Nakon testiranja najvećeg kratera, naučnici tvrde da je on najvjerovatnije stvoren podzemnom eksplozijom gasa.

„Grijanje iznad površine usljed neobično toplih klimatskih uslova, kao i grijanje ispod površine, dovelo je do oslobađanja gasnih hidrata“, piše „The Siberian Times“ citirajući naučnike sa Trofimuk instituta u Novosibirsku.

Gasni hidrati su forme vode slične ledu koje sadrže molekule gasa, posebno metana.

Oni se mogu naći u regionima poput Sibira, ali isto tako i u okeanima u pojedinim dijelovima svijeta.

„Glavni element – i to je teorija na kojoj trenutno radimo kako bi objasnili kratere – bio je oslobađanje gasnih hidrata. Možda je postoja i drugi faktor, ili faktori, koji su mogli da dovedu do ovoga. Svaki od tih faktora po malo je uticao i gas je eksplodirao – što je dovelo do stvaranja kratera“, izjavio je naučnik Vladimir Potapov.

Ova teorija takođe može predstavljati objašnjenje nestanka brodova i aviona u regionu poznatom kao Bermudski trougao, sudeći po ekspertima.

Ruski naučnik Igor Jeltsov, zamjenik direktora Instituta Trofimuk, smatra da postoji teorija da je Bermudski trougao posljedica reakcije gasnih hidrata.

„Oni počinju da se aktivno raspadaju a zaleđeni metan se polako pretvara u gas. To se dešava na način vrlo sličan lavini, poput nuklearne reakcije, dovodeći do stvaranja ogromne količine gasa. To dovodi do zagrijvanja okeana i potapanja brodova u vodi pomiješanoj sa velikom količinom gasa. Isti metod dovodi do toga da vazduh postaje prezasićen metanom, što atmosferu čini krajnje turbulentnom, što dovodi do rušenja aviona“, tvrdi on.

Naučnici takođe navode da je potrebno da nastave da stalno predlažu hipoteze i provjeravaju ih kako bi potvrdili svoje tvrdnje, pišu Novosti.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender