27. 11. 2021.
Prevoz od Krupe na Vrbasu do Krmina noćna mora za mještane

Prevoz od Krupe na Vrbasu do Krmina noćna mora za mještane

Prevoz od Krupe na Vrbasu do Krmina noćna mora za mještane

Na internet stranici prevoznika “Bočac turs” koji prevozi putnike na liniji Banjaluka – Krupa na Vrbasu – Krmine mogu da se vide dva polaska iz Krmina i to u šest i 7.30 i dva polaska iz Banjaluke u 13 i 14.30 časova.

Velika većina radnika iz Krmina koji rade u Banjaluci ne mogu da se uklope u navedene linije, pa stopiraju ili pješače do svojih kuća, a isti problem imaju i osnovci, i srednjoškolci kao i studenti. Neradnim danima autobusa nema uopšte, što predstavlja dodatni problem meštanima koji bi hteli da odu do grada.

Neredovan, skup i neuslovan prevoz

Polasci iz Banjaluke do Krupe na Vrbasu su česti i to nije problem, problem je šta kada stignemo u Krupu. Šta sa radnicima koji rade međusmenu i u Krupu stignu recimo oko 20.30 uveče? Kada iz Banjaluke stignemo u Krupu, tu presjedamo u kombi za Krmine, a sve to zbog mosta preko kojeg je zabranjen prelaz autobusima. Ispaštamo i mi i prevoznik vjerovatno, a niko ništa ne čini. Tačno je da postoje po dva polaska iz Krupe i Banjaluke, ali na toliko radnika to jednostavno nije dovoljno – ogorčeni su mještani.

Oni naglašavaju da kombi koji ih prevozi do Krmina ne poštuje uvijek vreme polazaka i odlazaka i često putnike ostavlja na pola puta.

Kombi je u takvom stanju da normalan čovjek ni stoku ne bi prevozio u njemu, a kamoli ljude. Jednom smo čak čuli da je vozač prevozio koze u kombiju, a poslije mu ljudi plaćaju kartu za prevoz. Sjedišta su probušena, ima rupa u podu, pa kada pada kiša noge nam budu mokre.

Kartu do Krupe plaćamo 3,3 KM dok je karta do Krmina 1,60, što znači da mi kartu Krmine-Banjaluka plaćamo skoro pet KM. Za te pare vozimo se u kombiju koji je gori od autobusa iz filma “Ko to tamo peva”, presjedamo, a često ostanemo i na pola puta. Zna se desiti da kada ima jedan putnik, vozač odbija da ga poveze. Podsjećamo vas da i mi živimo u Banjaluci – dodaju mještani.

Dva polaska nedovoljna

Predsjednik Savjeta MZ Krmine, Nebojša Božić, tvrdi da mještani preuveličavaju cijelu situaciju i da kombi nije u toliko lošem stanju.

– Veći problem je to što je zaista prevoz za našu mjesnu zajednicu loše regulisan. Dva polaska iz Banjaluke i isto toliko iz Krmina nisu dovoljna. Mi imamo oko 900 stanovnika, od toga jako mnogo radnika, djece koja idu u školu, a imamo i studenata koji ne mogu svoja predavanja da prilagođavaju prevoznicima. Po mjesečnim kartama može se vidjeti da isplativost za uvođenje većeg broja linija na ovoj relaciji i te kako postoji – kaže Božić.

On naglašava da prevoznik mimo fiksnih linija često poveze putnike koji čekaju na stanici.

Ali isto tako dešava se da putnike ostavi na pola puta, jer mu se dalje ne ide. Znamo da to nije obavezna linija, ali ako vozač već primi putnike i uredno im naplati kartu, onda ne bi smio da ih tako ostavlja na pola puta, naročito ne đake – dodaje Božić.

Pored neredovnog prevoza, Mjesna zajednica Krmine nema ambulantu, prostorije mjesne zajednice i trotoare a ove stavke su im godinama prioritet. U firmi “Bočac turs” nismo uspjeli da dobijemo informaciju da li će broj polazaka u narednom periodu biti povećan, niti komentar na stanje kombija koji prevozi putnike od Krupe na Vrbasu do Krmina.

Most u katastrofalnom stanju

Zbog užasno lošeg stanja mosta koji prijeti da se sruši svakog časa, zabranjen je prelaz autobusima i teretnim vozilima. Upravo zbog toga mještani Krmina moraju da iz autobusa za Krupu na Vrbasu presjedaju u manji kombi da bi mogli da dođu do svojih kuća.

U Savjetu MZ Krmine imaju informacije da bi most trebalo da bude zamijenjen starim mostom koji se nalazio u Karanovcu, ali ne znaju kada bi to moglo da se desi, niti zašto do zamjene nije došlo kada su izvođeni radovi na novom mostu u ovoj mjesnoj zajednici.

(Press)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender