27. 11. 2021.
RAK podsjeća sve medije na predizbornu tišinu

RAK podsjeća sve medije na predizbornu tišinu

Počela izborna tišina za političke subjekte, ćute i mediji

Regulatorna agencija za komunikacije podsjeća medije na obavezu poštovanja izborne tišine, koja je na snazi do zatvaranja biračkih mjesta, sutra u 19 časova. U tom periodu ne smije biti nikakvog medijskog izvještavanja o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju.

Agencija podsjeća i na dio Izbornog zakona BiH u kojem se navodi da u periodu od 48 časova prije otvaranja biračkih mjesta pa do njihovog zatvaranja neće biti objavljivani rezultati istraživanja javnog mnijenja u vezi s glasanjem i izborima.

Sutra, 12. oktobra građani u BiH biraće članove Predsjedništva BiH i poslanike u Parlamentarnoj skupštini, predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske i poslanike u Narodnoj skupštini Srpske,predsjednika FBiH i poslanike u Parlamentu Federacije BiH i skupštinama kantona u Federaciji.

U 7 časova, u nedjelju 12. oktobra, biće otvoreno 5.397 redovnih biračkih mjesta, uključujući i pet u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u inostranstvu – u ambasadama u Beču i Berlinu i u konzulatima u Minhenu, Štutgartu i Frankfurtu.

Za glasanje na opštim izborima formirano je i 270 mobilih timova. Biračka mjesta biće zatvorena u nedjelju u 19 časova.

Na glasačkim listićima za opšte izbore nalazi se 98 političkih subjekata – 50 političkih stranaka, 24 koalicije i 24 nezavisna kandidata.

Pravo glasa na opštim izborima ima 3.278.908 glasača.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender