02. 12. 2021.
Nutricionisti otkrivaju: 7 laži o hrani u koje svi vjeruju

Nutricionisti otkrivaju: 7 laži o hrani u koje svi vjeruju

Nutricionisti otkrivaju: 7 laži o hrani u koje svi vjeruju

Dakle, vrijeme je da raščistimo taj haos jednom za svagda.

Ovo je 7 najčešćih laži kad je u pitanju zdrava ishrana:

1. Zasićene masti su loše za srce

Čitavog života su vam govorili da ishrana bogata mastima nije dobra za vaše srce i holesterol. Da puteri, kremovi, sirevi, šnicle i vaša omiljena mesa polako vode ka neizbježnom srčanom udaru.

Istina je da je to izmišljotina. Studija koja uključuje 350.000 ljudi, od kojih 11.000 ima srčana oboljenja i pokriva 14 godina je došla do zaključka da NE POSTOJI veza između zasićenih masti i srčanih oboljenja.

2. Morate jesti barem 5 obroka na dan kako biste izgubili kilažu

Ludilo ličnih trenera i dijetetičara koje glasi “jedi prije nego što ogladniš, i stani prije nego što se zasitiš” je metod koji se koristi već decenijama.

Pa, izgleda da su u krivu. Svi oni. Sudeći prema studijama, češći obroci ne pomažu figuri ljudi koji provode veći dio dana sjedeći.

Jednostavno je – ako niste profesionalni sportista, ili ne vježbate više od 6-8 sati nedjeljno – nećete izgubiti višak kilograma ovom metodom.

Bitnije je šta stavljate u usta, nego kad.

3. Ugljeni hidrati vas čine debelim

Ovaj osjećaj ste svi imali. Onaj glasić krivice kad pojedete parče hljeba više… Ali, da li zaista treba da se osjećate krivo zbog efekta koji ugljeni hidrati imaju na vašu liniju?

Pa sad… ako planirate da se davite u topingu od karamele, pojedete sopstvenu težinu u palačinkama, ili živite na čokoladicama – da, vjerovatno ćete se od toga ugojiti.

Ali, ako se svjesno trudite da jedete zdravu hranu, minimalno procesuiranu – nema potrebe da brinete.

Dokle god balansirate svoju ishranu, ne morate da se brinete za koji ugljeni hidrat. Čak, mogli bi da vam daju energiju koja vam je neophodna za ostatak dana.

4. Voćni sokovi su zdravi

Jeste li ikada kupili jedan od onih sokova koji navodno imaju u sebi 30 različitih voćki, pola kupusa i malo polje spanaća? Znate šta? Većina ovih sokova zapravo sadrži sve što se reklamira, samo, to ih ne čini zdravim.

Razmišljajte o tome na ovaj način – da neko stavi svo to voće pred vas, da li biste mogli da ga pojedete? 5 pomorandži, 2 banane, jabuka, mango, breskva i jedna šargarepa? Vjerovatno ne.

Ali, kad je u pitanju piće, vaš organizam se ne buni, jer samo pijete. Uostalom, problem nije u samom voću, problem leži u fruktozi.

Istraživanja čak ukazuju na to da ukoliko unosite visoke nivoe fruktoze svakodnevno, ne samo što ćete se ugojiti, već možete i osetiti mnoge druge neželjene posljedice.

Ako želite da se hranite zdravo, držite se vode, crne kafe i čajeva.

5. Nemasna hrana je STVARNO zdrava

Ammmm… ne. Čak suprotno. Britanski nutricionista Ben Komber poručuje – Kad čujete reči “nemasna hrana” treba da pomislite “Oluja hemijskog s*anja!” Jer, kad se uklone sve masti iz hrane, proizvod se puni hemikalijama, od kojih je većina štetna, a najveći “zlikovac” je aspartam.

6. Brojanje kalorija je jako važno

Svaki put kad ste brojali kalorije – radili ste to pogrešno. Upravo tako. Svi oni sati, kada ste čkiljili u naljepnice proizvoda i računali koliko čega smete da pojedete, su bačeni.

Zašto?

Jer nisu sve kalorije jednake. 500 kalorija šnicle je mnogo bolje za vas od 500 kalorija čokolade. Jedno je zdrav i hranljiv obrok, pun esencijalnih minerala, a drugo je čokolada.

7. Ulja od povrća i žitarica su zdrava

Bezbjedno je reći da je sve rafinisano, ili obrađeno nezdravo – i da, mislimo na sva ona rafinisana ulja i margarine sa kojima ste spremali obroke.

Bolje da koristite punomasnu opciju. Svinjska mast ili pravi margarin će uvijek biti bolji za vaše zdravlje od nezasićenih masti koje se nalaze u “zdravim” opcijama.

.
(na dlanu)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender