02. 12. 2021.
30 odsto manje putnika u javnom gradskom prevozu

30 odsto manje putnika u javnom gradskom prevozu

30 odsto manje putnika u javnom gradskom prevozu

Pojašnjavaju da je glavni pokazatelj smanjenja broja putnika pazar koji je iz godine u godinu manji, iako cijena gradskog prevoza nije mijenjana.

Iz preduzeća “Autoprevoz” potvrđuju da je pad putnika manji za 30 odsto i da je smanjenje zabilježeno na svim linijama. Kako kažu, autobusom putuju samo oni ljudi koji moraju.

Čak i đaci i studenti u mjesecima kada se ne školuju ne putuju autobusom – objasnio je direktor “Autoprevoza” Dejan Mijić.

I u preduzeću “Central” kažu da bilježe pad putnika oko 25 odsto.

Za razliku od prethodnih godina, znatno nam je smanjen broj putnika. Najredovniji putnici su nam penzioneri i đaci – kažu u “Centralu”.

U preduzeću “Pavlović turs” kažu da danas putnici putuju samo iz nužde.

Za razliku od prošle godine, rapidno je opao broj putnika. Većina putnika koja stanuje bliže centru grada ide pješke, samo kada padne kiša uđu u autobus. Najčešće i po kiši hodaju i to vam sve govori – kažu iz “Pavlović tursa” i dodaju da više nemaju nijednu liniju na kojoj je gužva za razliku o prethodnih godina.

Banjalučanka Slavica Marčeta kaže da autobusom putuje zato što je to najjeftinije prevozno sredstvo.

– S obzirom na to da stanujem nedaleko od centra grada, da ne radim, ne bih ni vadila mjesečnu kartu, već bih se vozila po potrebi – rekla je Marčeta.

Predsjednik Udruženja za unapređenje i bezbjednost saobraćaja Milenko Jaćimović smatra da se kriza odražava na sve pa i na gradski prevoz.

– Ukupni drumski saobraćaj smanjen je za oko 20 odsto, kao i kupovna moć građana, pa je i mjesečna karta postala luksuz. Takođe se i pojedinci žale na loš raspored linija, kao i usluge samog prevoza, pa se voze vlastitim vozilima i organizovanim prevozom – rekao je Jaćimović.

Subvencije

Prevoznici se žale na Gradsku upravu da im ne daju nikakve subvencije za prevoz putnika.

U “Autoprevozu” kažu da povlastice u vidu jeftinijih mjesečnih karata za pojedine kategorije putnika idu na njihov teret te da nemaju pomoć grada.

– Svi prevoznici u okruženju imaju pomoć lokalne uprave, ali mi nemamo i sva sniženja putnicima dajemo na svoj račun – rekli su u “Centralu”.

.
(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender