04. 12. 2021.
Beograd: I studenti FPN-a blokirali fakultet

Beograd: I studenti FPN-a blokirali fakultet

Beograd: I studenti FPN-a blokirali fakultet

Studenti su poručili da će ostati u zgradi fakulteta danonoćno, dok se ne ispune zahtjevi.

Kako navode studenti Fakulteta poltičkih nauka, nastava se blokira jer tokom iscrpnih pregovora sa upravom fakulteta, ali i sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, nisu naišli na pozitivan odgovor za rješavanje problema sufinansiranja.

Ministarstvo je, kako navode studenti ovog beogradskog univerziteta, jasno stavilo do znanja da nije nadležno za ovu vrstu problema.

Do blokade nastave je došlo zbog neodobravanja sufinansiranja studenata koji su u školskoj 2013./2014. godini ostvarili od 48 do 60 ESPB poena i nisu uspeli da se rangiraju u okviru budžetske kvote.

Akademci traže i dosljednu primjena bolonjskog sistema, bez proizvoljnog tumačenja u svakoj akademskoj godini.

8

Uslov da se student ovog fakulteta finansira iz budžeta jeste da bude rangiran u okviru predviđene kvote, ali mora da ima i prosječnu ocenu iznad 8,00 i da sakupi 60 bodova tokom jedne akademske godine, rekla je Natalija Ristić, iz organizacionog tima studenata.

“U suprotnom, iz svog džepa moraće da izdvoji oko 100.000 dinara, kolika je puna visina školarine”, rekla je Ristićeva i navela da su prethodnih godina studenti i uprava nalazili kompromisno rješenje i postojala je praksa sufinansiranja za svakoga ko ima iznad 48 bodova.

Sada, kako kaže Ristićeva, ta mogućnost ne postoji iako, kako tvrde studenti, fakultet ima mogućnost da finansijski podrži studente.

Blokada, kako navode studenti, podrazumijeva da neće biti nastave, bez blokade rada samog fakulteta.

Podsjetimo, prije nekoliko dana grupa studenata Filozofskog fakulteta u Beogradu blokirala je tu instituciju tvrdeći da neće napustiti zgradu sve dok Uprava ne ispuni njihove zahtjeve, prenosi B92.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender