09. 12. 2021.
Dobro jutro – još se ne zna ko je predsjednik, a ko će u predsjedništvo

Dobro jutro – još se ne zna ko je predsjednik, a ko će u predsjedništvo

Dobro jutro – još se ne zna ko je predsjednik, a ko će u predsjedništvo

Jedini relevantan podatak na svim nivoima vlasti u BiH je da će budući bošnjački član Predsjedništva BiH biti Bakir Izetbegović iz SDA.

Što se podataka za srpskog člana Predsjedništva BiH tiče CIK je objavio da na uzorku od 52% obrađenih listića tijesno vođstvo od oko hiljadu glasova ima Željka Cvijanović (SNSD) u odnosu na kandidata Saveza za promjene Mladena Ivanića. Stranke opozicionog Saveza za promjene objavljuju podatke po kojima kandidati ovog bloka Mladen Ivanić i Ognjen Tadić imaju prednost u odnosu na kandidate SNSD-a.

SNSD je sinoć proglasio pobjedu Željke Cvijanović, a najavili su proglašenje pobjede Milorada Dodika, što se kasnije nije desilo. Dodik jeste izašao pred novinare ali je iznio neubjedljive podatke.

Nešto kasnije Ognjen Tadić je objavio da vodi za par stotina glasova ispred Milorada Dodika i da je rezultat tako tijesan da se ništa neće znati dok CIK ne objavi zvanične rezultate, što bi se trebalo desiti danas u 14 časova.

Kandidat Saveza za promjene za predsjednika Republike Srpske rekao je da je na osnovu 77,87 odsto prebrojanih glasova osvojio 242.716 glasova ili 50,13 odsto, dok je kandidat koalicije SNSD-DNS-SP Milorad Dodik osvojio 241.493 ili 49,87 odsto.

“Ovo je veoma izjednačen rezultat. Mi smo poboljšali naš rejting u Banjaluci, Prijedoru, a u prednosti smo u Doboju, Bijeljini, dok je u Zvorniku približna situacija”, rekao je Tadić na konferenciji za novinare.

Potpredsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je da od ukupno 640.000 prebrojanih glasova, kandidat Saveza za promjene za srpskog člana Predsjedništva BiH Mladen Ivanić vodi sa 4.000 glasova.

S obzirom da se očekuje i oko desetak hiljada glasova koji će putem pošte u Republiku Srpsku stići naknadno, ishod izbora ostaje potpuno otvoren.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender