28. 11. 2021.
Lider Hongkonga: Ne dajem ostavku

Lider Hongkonga: Ne dajem ostavku

Lider Hongkonga: Ne dajem ostavku

Leung je naveo da blokada ključnih dijelova tog azijskog finansijsko-poslovnog centra, koja sada ulazi u treću nedjelju, ne može da potraje neograničeno.

U intervjuu lokalnoj televiziji TVB, Leung je obećao da će njegova vlada nastaviti s pokušajima da razgovara sa studentskim liderima, ali nije isključio upotrebu “minimalne sile” u rasčišćavanju “okupiranih” oblasti.

“Poslhednjih nekoliko nedhelja je pokazalo da je masovni pokret nešto što je lako pokrenuti, ali da je teško zaustaviti. I niko ne može da usmherava pravac i tempo ovog (protesnog) pokreta. To je sada pokret koji je izgubio kontrolu”, ocijenio je Leung i istakao da “nema šanse” da će kineski lideri u Pekingu promijeniti odluku iz avgusta ove godine o “ograničavanju demokratije u Hongkongu”, prenio je Rojters.

Na stotine studentskih aktivista nastavilo je da kampuje na mjestima protesta u Hongkongu i organizatori protestnog pokreta imaju namjeru da ponovo aktiviraju okupljanje.

Pokret “Okupiraj centralne četvrti” (Occupy Central) pretrpio je upadljiv pad podrške tokom protekle sedmice, ali se velika grupa od preko deset hiljada ljudi “vratila” u petak uveče nizom marševa kroz centar Hong Konga.

Na marševima lideri protesta su pozvali demonstrante da se pripreme na “trajniju borbu”, umjesto na “geografsko širenje” protesta, međutim Rojters navodi da su protesti izazvali i određeno nezadovoljstvo stanovnika metropole zbog saobraćajnih gužvi i gubitaka u poslovanju.

Bivšoj britanskoj koloniji obećane su slobode po principu jedna zemlja dva sistema, kada je Velika Britanija predavala vlast Kini prije 17 godina, međutim Peking traži da komitet za nominaciju “skenira” kandidate koji bi bili predloženi za izbore za sljedećeg generalnog sekretra hongkoškog distrikta 2017. godine, što je razlog pokretanja protesta, prenose agencije.

Honkongška policija uklonila je danas dio barikada sa mjesta gde demonstranti već dvije nedjelje održavaju proteste, čime je djelimično omogućen protok saobraćaja.

Više stotina policajaca formiralo je kordone na obodima mjesta protesta nakon što su rano jutros uklonili dio barikada, uhvativši nespremnima demonstrante čiji je broj tokom noći dodatno pao, prenijela je agencija AFP.

Do 9 časova po lokalnom vremenu ulice na obodima mjesta protesta, koje su prethodno bile blokirane, otvorene su za saobraćaj.

“Policija poziva demonstrante da poslušaju savjet policajaca, da ne ometaju aktivnosti policije, da što prije moguće uklone prepreke koje ometaju saobraćaj i da mirno napuste mjesto protesta”, navodi se u saopštenju policije, pročitanom na ulicama pomoću megafona, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender