04. 12. 2021.
Odlaže se referendum o Kataloniji?

Odlaže se referendum o Kataloniji?

Odlaže se referendum o Kataloniji?

“Katalonija je riješena da svoje težnje sprovede legalnim i miroljubivim sredstvima. To ćemo postići 9. novembra ili nekog kasnijeg datuma”, izjavio je danas za novinare Felip Puig, zadužen u katalonskoj vladi za oblast biznisa i radnih odnosa, prenosi AFP.

Španska konzervativna vlada je zauzela stanovište da bi referendum u Kataloniji bio neustavan, a Ustavni sud te zemlje je naložio odlaganje referenduma dok on ne provjeri njegovu ustavnost, što bi moglo da potraje godinama.

Katalonska nacionalistička vlada je nagovijestila da neće mijenjati svoje planove o referendumu uprkos takvoj odluci Ustavnog suda, ali je već propustila neke korake neophodne da bi se on odružao, kao što je objavljivanje glasačkih mjesta ili lista glasača.

Istraživanje javnog mnjenja od 5. oktobra ukazuje da samo 23 odsto Katalonaca podržava ideju da se referendum održi kada je planirano bez obzira na sve, dok je 45 odsto za poštovanje odluke ustavnog suda.

Katalonija, koja u španskoj privredi ima udio od oko petine, kao i veći dio zemlje teško je pogođena posljednjim godinama recesije, koje su doprinijele “podgrijavanju” strasti nacionalista.

Španski premijer Marijano Rahoj je povodom jučerašnjeg nacionalnog praznika istakao da Katalonci sa drugim Špancima dijele “duboke korene” i da je španska vlada spremna da “gradi mostove” u pregovorima s njima, javljaju agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender