05. 12. 2021.
Banjaluka: Nakon poplava u Priječanima popisano svako četvrto imanje!

Banjaluka: Nakon poplava u Priječanima popisano svako četvrto imanje!

Banjaluka: Nakon poplava u Priječanima popisano svako četvrto imanje!

Kako kažu u ovoj mjesnoj zajednici, jedan od uslova za konkurisanje za nadoknadu štete je da poljoprivredni proizvođač priloži fiskalni račun kao dokaz ponovljenog ulaganja, odnosno sjetve.

Međutim, iako je trebalo da budu obaviješteni, mještani ne samo da nisu bili obaviješteni o obavezi čuvanja fiskalnih računa, nego je prilikom popisa štete popisana tek svaka četvrta kuća, i to samo u domaćinstvima kod kojih je poplavljen stambeni prostor, dok uopšte nisu popisivani proizvođači kojima nisu poplavljene kuće!

Zapelo uglavnom na ljudskom faktoru

– Ako se ovako radilo u svim mjesnim zajednicama, kao što se radilo u Priječanima, pitanje je hoće li iko dobiti nadoknadu štete. Prema instrukcijama resornog ministarstva za obavljanje popisa, predviđen je popis poljoprivrednih domaćinstava i poljoprivrednih gazdinstava.

Dakle i babe koja ima samo gredicu luka, kao i onog ko posjeduje plantažu. Popisom je kasnije obuhvaćena tek svaka četvrta kuća, dok uopšte nisu popisani oni koji su imali štetu u poljoprivredi – kaže predsjednik Savjeta građana MZ Priječani Nebojša Tojagić.

Uprkos detaljnim i na vrijeme urađenim instrukcijama ministarstva, cijela priča je, kako kažu u Priječanima, zapela na ljudskom faktoru, odnosno pojedincima koji su bili zaduženi da koordinišu aktivnosti u mjesnoj zajednici. U Priječanima su taj problem imali već prilikom samog čišćenja naselja poslije poplava, a problem se nastavio i kada je na red došlo popisivanje štete, jer ekipa koja je bila zadužena za taj posao nije pratila instrukcije nadležnog ministarstva!

– Jednom od mještana Priječana poplavljena je mini-plantaža lješnika. Njemu nije poplavljena kuća, ali jesu pomoćni objekti i ta plantaža. On nije tražio nikakve vaučere, ali je svakako očekivao nešto o pitanju usjeva i lješnika. Imamo takođe i poljoprivrednika koji je uzgajao rikulu.

Taj čovjek je u baltički humus uložio 4.000 evra, koje mu je Vrbas odnio u maju. O ostaloj šteti na plastenicima da ne govorim. Zahvaljujući nadmenom odnosu neodgovornih ljudi, svi oni neće dobiti nijednu marku. Ukoliko se ovako radi u svim mjesnim zajednicama, pitanje je da li će iko uopšte dobiti nadoknadu za štetu u poljoprivredi – kaže Tojagić.

Brojni propusti

Banjaluka, inače, nije među opštinama koje su najaktivnije sa stanovišta agrarne proizvodnje, ali svakako ima priličan broj proizvođača kojima je poplava u potpunosti upropastila ovogodišnje prihode i nanela štetu za koju su očekivali da će biti nadoknađena.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je odmah formiralo timove i angažovalo savjetnike koji su od početka bili uključeni u pružanje pomoći proizvođačima da šteta bude ublažena, pa su i u Priječanima očekivali da će se instrukcije i smjernice poštovati, međutim, propusti su napravljeni kod samog popisivanja, uprkos protivljenju i upozorenjima kako mještana, tako i predstavnika savjeta građana ove mjesne zajednice.

Za svaki slučaj, kako kažu u Priječanima, instrukcije ministarstva zavedene su u arhivi MZ Priječani, kako bi, ukoliko bude potrebe, bila utvrđena odgovornost onih koji su za instrukcije znali, ali i dalje nisu radili onako kako je trebalo.

Kako je uklanjano smeće

Gradska uprava imenovala je krizne štabove u mjesnim zajednicama, a u Priječanima kažu da od samog početka nisu imali sreće sa “pomoći” koju su dobili sa strane.

– Pošto su za šefove kriznih štabova imenovani načelnici gradskih odjeljenja, mi smo dobili načelnika odeljenja za opštu upravu Slavka Tanasića. Jedan dan sam se kladio sa njim da mehanizacijom, koja je stigla u Priječane, naselje sigurno neće biti očišćeno, a samo nekoliko sati kasnije, on je rekao da premijerka Željka Cvijanović ima želju da posjeti naselje, a da joj ja moram reći da su Priječani očišćeni, na šta, naravno, nisam pristao.

Ista osoba je, prilikom insistiranja da se poštuju instrukcije ministarstva u vezi sa popisom štete, rekla da su mu instrukcije poznate i da niko ne treba da ga uči poslu – kaže Tojagić.

(Press RS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender